Nieuws

Perfecte condities tijdens 24-uurs

Drie keer is scheepsrecht, Harry Amsterdam won dit weekend echt de 24-Uurs Zeilrace in de IMS-1. Hij ontving zondagmorgen 28 augustus 2005 tevens de Evert Lagerweij Trophy voor de beste prestatie in de IMS-klassen. Hij en zijn bemanning legden met de Yacht Vision 180,8 mijl af.

12:15

Drie keer is scheepsrecht, Harry Amsterdam won dit weekend echt de 24-Uurs Zeilrace in de IMS-1. Hij ontving zondagmorgen 28 augustus 2005 tevens de Evert Lagerweij Trophy voor de beste prestatie in de IMS-klassen. Hij en zijn bemanning legden met de Yacht Vision 180,8 mijl af. Schipper Visser van de Panta Rhei pakte de overwinning in de ORC-4 en daarmee ook de Beker van Medemblik voor het beste resultaat in de ORC-klassen. Hij zeilde 139,9 mijl en behaalde daarmee zelfs een iets betere ‘performance factor’ dan Harry Amsterdam. Na de officiële uitslagenverwerking bleken niet 556, maar 584 schepen gestart te zijn. Daarvan passeerden er 497 zaterdagavond reglementair de finishlijn.


IMS
“Vorig jaar moest hij de prijs weer inleveren, maar nu heeft Harry Amsterdam die dik en dik verdiend”, zei Frits Berkel, voorzitter van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers. In 2004 ging de overwinning na het protest van Janny van der Horst alsnog naar de Borras. Amsterdam: “Twee jaar geleden heb ik de beker niet opgehaald, omdat ik wist dat ik strafmijlen had en die nog niet waren verrekend. Vorig jaar was natuurlijk een beetje zuur, maar nu zijn we absoluut blij. Het is altijd leuk als je ergens hard voor hebt geknokt, dat je dan de prijs in ontvangst kunt nemen.” De achtkoppige bemanning startte in Volendam en zeilde na een paar rakken al naar het noorden: “We zijn ‘s nachts rond 3.00 uur bij Den Oever door de sluis gegaan en helemaal buitenom langs Texel en Vlieland gevaren. We hadden bijna continu stroom mee.” Vanwege zijn sportieve revanche ontving Amsterdam tot slot de speciale 24-Uurs Zeilrace zeefdruk van Marco Käller.


ORC
Schipper Visser reageerde enthousiast toen hij zijn eerste prijs in de ORC-4 mocht ophalen. Toen hij naar voren mocht komen om de Beker van Medemblik in ontvangst te nemen, was hij aangenaam verrast: “Dat wist ik niet. Yes, we hebben ‘m!” De Panta Rhei vertrok vanuit Durgerdam en legde 139,9 mijlen af, wat een performance factor van 1,3245 opleverde. Dat is een zogenaamde prestatie-index, gebaseerd op de werkelijk afgelegde en de theoretisch mogelijke afstand (op basis van de handicap). Harry Amsterdam behaalde een performance factor van 1,3123.


Paralympische medaillewinnaar
In de ORC 3 ging de overwinning voor het tweede achtereenvolgende jaar naar Bonjour, een First 29 van Zef Szejnoga. Zijn bemanning bestond ondermeer uit zijn dertienjarige zoon Nick en Marcel van de Veen, die vorig jaar in Athene zilver won in de paralympische Sonar-klasse. Van de Veen: “Voor de campagne had ik een paar keer met hem meegevaren en nu had ik daar weer de tijd voor. Dit is wel anders, want je zeilt nu meer tegen jezelf. Er zijn geen tegenstanders in de buurt, dus je moet gewoon zo hard mogelijk varen en zoveel mogelijk mijlen afleggen.” Of hij de komende jaren tijd heeft voor de 24-Uurs weet hij nog niet: “Ik zou graag naar Bejing gaan. Ik hoop op een nieuwe campagne, maar dat ligt ook aan de anderen.”


Platbodems
Bij de platbodems werd het een onderonsje voor de familie Van Rootselaar. Vader Tim van Rootselaar eindigde met de Groote Beer op de derde plaats. Zoon Wim van Rootselaar zeilde jarenlang mee met zijn vader, maar bracht nu de opgedane kennis goed ten uitvoer op zijn eigen schip. Hij won overtuigend met de Danielle. Hij behaalde een afstand van 183,2 mijl en zijn vader 170,9. Schipper Hermans van De Jager werd tweede met 177,5 mijl.


De heer Parrel legde met zijn multihull Makwaku de grootste afstand af. Hij won met 200,01 mijl de Multihull Trophy. Team ABN AMRO dat uit medewerkers van de bank bestaat, legde de meeste mijlen af bij de monohulls. Ondanks de 185,1 mijl eindigde de equipe op de tweede plaats achter Harry Amsterdam. Schipper Martijn Snip: “Onze rating is ongunstiger, dus de performance factor was iets minder. We zijn nu voor het tweede jaar bezig, dus die tweede plek is mooi. Op naar de overwinning.” Bij de tocht won schipper Valkering met de Magic de Radboudbeker. Met 136,43 mijl zette hij de beste prestatie in die klasse neer. Dinand de Ridder, voorzitter van het 24-Uurs Zeilrace: “We kunnen tevreden zijn. We hebben mooi weer gehad met veel halve windse rakken en dat zie je terug in de uitslag. Er zijn veel mijlen gemaakt. We kunnen dus terugkijken op een rustige en sportieve 24-Uurs.”

Last modified: 7 september 2006
Sluiten