Nieuws

Paralympische Sonarzeilers opgenomen in Delta Lloyd Kernploeg

Winst op WK IFDS en sterke ambitie Paralympisch Sonar-team goed voor plek in Delta Lloyd Kernploeg.

15:00

Op 14 juli wonnen Udo Hessels, Marcel van der Veen en Mischa Rossen het wereldkampioenschap IFDS (International Federation for Disabled Sailing) in de Paralympische Sonar-klasse. Met deze bijzondere prestatie bevestigt het zeiltrio zijn ambitie om een medaille te winnen op de Paralympische Spelen van London 2012. Het Watersportverbond is trots en verheugd te kunnen meedelen dat het team als gevolg van deze prestatie is opgenomen in de Delta Lloyd Kernploeg.

Opgepoetst
Hessels, Van der Veen en Rossen zijn geen onbekenden in de Sonar-klasse. Het drietal won op de Paralympische Spelen van 2004 al eens de zilveren medaille. Na deze topprestatie in Athene stopte het team en richtten de zeilers zich op hun maatschappelijke carrières. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en dit voorjaar besloten Hessels, Van der Veen en Rossen de draad weer op te pakken.

De oude Paralympische boot werd van stal gehaald en letterlijk en figuurlijk opgepoetst en opgeknapt. Na overleg met het Watersportverbond stond het drietal op de HISWA in februari met de bewuste ‘oude’ boot. De boodschap was duidelijk: “Help ons op gang en wij gaan ons uiterste best doen om het goud te winnen in 2012”.

Met de hulp van het Watersportverbond, Gehandicaptensport Nederland en een aantal welwillende bedrijven werd een ambitieus programma opgesteld. Het Watersportverbond maakte het mogelijk dat Talentploegcoach Klaartje Zuiderbaan de mannen kon ondersteunen. Tijdens hun eerste evenement op de Semaine Olympique in Hyeres (FRA) eind maart pakten de Sonarzeilers al een zilveren medaille op een World Cup-podium. Vervolgens wonnen ze op het WK IFDS in Medemblik de gouden medaille in de Sonar klasse.

Kernploeg en A-status
Met deze prestaties heeft het trio een A-status verworven van NOC*NSF en nu volgt ook voorlopige opname in de Delta Lloyd Kernploeg.

Technisch directeur Hans Bouscholte zei: “Deze mannen en coach Klaartje Zuiderbaan hebben een geweldig resultaat neergezet op het WK. Ze hebben een realistische kans op het winnen van een medaille tijdens de Paralympische Spelen in 2012 en voldoen daarmee aan de doelstellingen en ambities van het Watersportverbond om opgenomen te worden in de Delta Lloyd Kernploeg.”

Deze selectie garandeert het trio fulltime coaching en ondersteuning in logistieke zaken, in elk geval tot en met september 2010. De financiering komt grotendeels uit handen van NOC*NSF.

Bouscholte vervolgt. “We kunnen deze selectie van Hessels, Van der Veen en Rossen in elk geval tot en met september 2010 garanderen. Na Sail for Gold (Weymouth, GBRaugustus 2010) evalueren we samen met Klaartje Zuiderbaan en het team de prestaties en overleggen we met NOC*NSF over de verdere financiering van onze programma’s. Het is voor ons als Watersportverbond van groot belang dat het succes en de groei van de Delta Lloyd Kernploeg niet ten koste gaat van reeds bestaande Olympische en Paralympische programma’s.”

Bron: Watersportverbond

Beeld: Sander van der Borch

Last modified: 27 juli 2010
Sluiten