Nieuws

Orkaan Wilma nadert Florida

Categorie 3 orkaan Wilma wordt later vandaag bij Florida verwacht. Omdat de uitgestrektheid groot is, komen er al windsnelheden van orkaankracht voor in Florida. Voordat het oog van de orkaan land bereikt zal de orkaan weinig in kracht veranderen. De botenbeurs van Fort Lauderdale is enkele dagen uitgesteld.

13:16

Categorie 3 orkaan Wilma wordt later vandaag bij Florida verwacht. Omdat de uitgestrektheid groot is, komen er al windsnelheden van orkaankracht voor in Florida. Voordat het oog van de orkaan land bereikt zal de orkaan weinig in kracht veranderen. De botenbeurs van Fort Lauderdale is enkele dagen uitgesteld.


Route
De omvangrijke hurricane (omvang 800 kilometer) die boven zee 19 oktober j.l. de hoogste klasse 5 bereikte met windsnelheden van 280 km/uur, nam in Yucatan af tot klasse 2 en is boven zee weer in kracht toegenomen tot categorie 3. Florida wacht nu met spanning de komst van Wilma af. Behalve enorme windsnelheden heeft Florida te maken met enorm veel regen, ook tornado’s zijn mogelijk.
Langs de Mexicaanse kust zijn windsnelheden gemeten van ruim 230 km/uur en op sommige plaatsen is het water 5 tot 8 meter gestegen. Wilma leverde uitzonderlijke hoeveelheden regen op: weerstations op Yucatan meldden zaterdag (22 okt.) al meer dan 600 mm. Het National Hurricane Center houdt voor de komende dagen op de route van Wilma zelfs rekening met lokale hoeveelheden van 1250 mm (ter vergelijking: in Nederland valt er gemiddeld 800 mm in een jaar). Het ziet er naar uit dat restanten van Wilma eind komende week van belang worden voor het weer in West-Europa en ook hier als omvangrijke depressie veel wind en regen zullen veroorzaken.


Radarbeeld Wilma (KNMI / Accuweather.com)
Laagste luchtdruk ooit gemeten

De luchtdruk in het oog van de orkaan is in dit gebied nog nooit zo laag geweest, op 19 oktober was deze 882 hPa. De luchtdrukdaling was dan ook onvoorstelbaar groot: op 18 oktober om 11 uur was Wilma met windsnelheden van 120 km/uur nog een klasse 1 hurricane met een luchdtruk van 977 hPa. Nog geen 24 uur later was de wind toegenomen tot 280 km/uur en de luchtdruk gezakt tot 884 hPa, een recorddaling van 93 hPa in een etmaal (vorig record was een afname van 72 hPa in 24 uur bij Gilbert in 1988). Enkele uren later werd de recorddruk vastgesteld. Een speciaal orkaanvliegtuig, ook “hurricane hunter” genoemd, heeft dit kunnen meten, met een gewone barometer is zo’n lage luchtdruk niet te meten. Hurricane hunters spelen een vitale rol bij het waarnemen van een orkaan en de te verwachten ontwikkeling.
De luchtdruk zegt iets over de sterkte van een orkaan: hoe lager de luchtdruk in de kern, hoe sterker de orkaan. Ook Katrina en later Rita hadden een extreem lage luchtdruk: in het centrum van Katrina was een luchtdrukwaarde gemeten van 902 hectoPascal in het oog van Rita 897 hPa. Ook qua windsnelheden was Wilma vergelijkbaar met Katrina en Rita.
Hurricanes van de zwaarste categorie (5) komen niet vaak voor. Zelden komen ze als zwaarste categorie ook aan land.


Laatste naam
Wilma is de 21ste tropische storm van dit seizoen, een evenaring van het record aantal in 1933. Het is de twaalfde orkaan. Sinds 1952 krijgen tropische stormen die uiteindelijk een orkaan veroorzaken namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Deze namen worden voor periodes van zes jaar vastgesteld door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).  De namen worden steeds herhaald, zodat bijvoorbeeld in het jaar 2000 dezelfde namen worden gebruikt als in 1994. Alleen de namen van verwoestende orkanen worden niet hergebruikt. De namen Katrina en Rita zullen dan ook niet meer voorkomen. De letter ‘W’ van Wilma is dus de laatste in de namenlijst voor dit jaar, maar het orkanenseizoen, dat tot november loopt, is nog niet afgelopen. De volgende hurricanes krijgen namen uit de reservelijst die bestaat uit de letters van het Griekse alfabeth, Alpha, Beta enz.
 
Satelliet meet windsnelheden
Windmetingen op zee zijn schaars. Satellieten met een zogeheten ‘scatterometer’ aan boord brengen hier verandering in. Een scatterometer is een instrument dat met microgolfstraling aan kleine golfjes op zee kan meten. Aan de hoogte van de golfjes is de windsnelheid af te leiden: hoe hoger de golfjes, hoe harder het waait. Ook de windrichting is uit de metingen te bepalen. De golfjes lopen immers, net als in een plas water, met de wind mee. Een voordeel van een satelliet is dat groot gebied in één keer bekeken kan worden. Helaas hebben sommige scatterometers wel last van regen in het te meten gebied, waardoor er daar geen metingen beschikbaar zijn.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten