Nieuws

Oranjezeilers op dreef op olympisch testevenement

Minder dan een jaar voor de Olympische Spelen ziet de tussenbalans er voor de oranjezeilers uitstekend uit. Tijdens de pre-olympic in Weymouth wisten Laser radial zeilster Marit Bouwmeester en RS:X surfer Dorian van Rijsselberge het goud voor zich op te eisen. Rutger van Schaardenburg pakte knap het zilver in de Laserklasse. Brons was er voor Lisa Westerhof en Lobke Berkhout in de 470-klasse.

17:16

12 augustus 2011

Vooral de wijze waarop Marit Bouwmeester zich verzekerde van de eindzege was indrukwekkend. De 23-jarige Friezin eindigde in acht van de tien races in de top drie waarmee de zege haar voor de medalrace niet meer kon ontgaan.

"Ik weet dat deze resultaten alleen maar komen omdat ik hier keihard heb getraind. En ik realiseer me dat ik de concurrentie onwijs heb wakker geschud. We zijn op de goede weg."

Dorian van Rijsselberge zorgde tijdens de medalrace voor de RS:X voor een Hitchcock achtige ontknoping door met slechts een punt verschil met Nick Dempsey (GBR) het olympisch testevenement te winnen. De Texelaar moest alles uit de kast halen, toen hij tijdens de start even in de houtgreep werd genomen door zijn Engelse component. Vanaf de laatste plaats wist hij zich naar de vijfde plaats te surfen. En dat was net voldoende om Dempsey te verslaan.

“Ik ben vooral heel tevreden dat ik de hele serie goede resultaten heb neergezet. Constant gevaren. Geen slechte resultaten, dat was het doel en dat is gelukt. Dit is goed voor mijn zelfvertrouwen.”

De 470-zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout moesten even op toeren komen en eindigde het testevenement als derde. Door een tweede plaats tijdens de medalrace klommen Sven en Calle Coster een plaatsje in het klassement en werden negende. Een achtste plaats was vooraf het doel van de zeilbroers.

In de Finnklasse staat Pieter-Jan Postma tweede, achter de levende zeillegende Ben Ainslie die al zeker is van het goud. De Finnklasse zeilt zaterdag de medalrace.

EvS

Foto: Richard Langdon

Last modified: 13 augustus 2011
Sluiten