Nieuws

Orange II jaagt op Jules Verne Trofee

Fransman Bruno Peyron en zijn bemanning zijn vanmorgen, maandag 24 januari, begonnen aan hun jacht op de Jules Verne Trofee.

15:21

(Copyright Gilles Martin-Raget)
Fransman Bruno Peyron en zijn bemanning zijn vanmorgen, maandag 24 januari, begonnen aan hun jacht op de Jules Verne Trofee.
Iets over elven passeerde de catamaran Orange II de startlijn bij het eiland Ouessant, voor de Franse kust bij Brest.


Bruno Peyron won eerder de Jules Verne Trofee en was de eerste zeiler die dat binnen 80 dagen deed.
De Jules Verne Trofee is de prijs voor de zeilers die als snelste non-stop rond de wereld zeilen, met een start en finish bij Ouessant. De trofee is sinds 29 april 2004 in bezit van Fransman Olivier de Kersauson, die april vorig jaar met de bemande trimaran Geronimo een tijd van 63 dagen, 13 uur en 59 minuten neerzette.


De tijd van De Kersauson verbleekte echter bij het resultaat van de Amerikaanse recordjager Steve Fossett. Die zeilde met de catamaran Cheyenne (ex-Playstation) in 58 dagen, 9 uur en 32 minuten rond en finishte op 5 april 2004. Fossett legde tevens een bom onder de Jules Verne Trofee. Hij weigerde een plotselinge verhoging van het lidmaatschapsgeld van de JV-organisatie –die wordt aangevoerd door Bruno Peyron – te betalen en begon op eigen houtje aan zijn recordjacht, dus niet onder de vlag van de Jules Verne club. Zo ontstond de verwarrende situatie dat er een Jules Verne record is en een abosluut record ornd de wereld. Beide hoopt Peyron te verbeteren. De tijd die Fossett heeft neergezet is zeer scherp en lijkt moeilijk te overtreffen.


De bemanning van de Orange II bestaat uit: Bruno Peyron (Schipper), Roger Nilson (navigator, arts), Lionel Lemonchois (wachtleider, stuurman), Philippe Péché (wachtleider, stuurman), Yann Elies (wachtleider, stuurman), Ronan Le Goff (voordekker, mastman), Sébastien Audigane (stuurman, veiligheidsman), Jacques Caraes (vliegende kiep, filmer), Florent Chastel (pitman), Yves Le Blévec (vliegende kiep), Jean-Baptiste Epron (kuip), Nicolas de Castro (voordekker), Ludovic Aglaor (stuurman) en last but not least Around Alone winnaar Bernard Stamm (stuurman).
Met de Orange II heeft Peyron afgelopen jaar het 24 uurs record gebroken: 706.2 mijl, een gemiddelde van de 29.42 knoop.


 

Last modified: 4 september 2007
Sluiten