Nieuws

Orange getemd op de Indische Oceaan

Extreme omstandigheden op de Indische Oceaan hebben de Orange weten te temmen. Schipper Bruno Peyron besloot zondag, 1000 mijl te zuiden van de Kerguelen Eilanden, de zeilen te strijken en het slechte weer over te laten waaien...

11:43

Extreme omstandigheden op de Indische Oceaan hebben de Orange weten te temmen. Schipper Bruno Peyron besloot zondag, 1000 mijl te zuiden van de Kerguelen Eilanden, de zeilen te strijken en het slechte weer over te laten waaien.

“De wind is zeer grillig met vlagen tot 65 knopen, de zee is vreselijk verward, de golven komen dwars in en het werk aan dek is enorm moeilijk door de brekers over de cockpit. Dan wordt het tijd om je voet van het gaspedaal af te halen. Dit is niet de manier om de wereld te omzeilen”, aldus Bruno. Wachtend op een rustiger zee, greep de vermoeide bemanning de periode van relatieve rust aan om de cat aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Na de twee dagen ruig weer, is de schade beperkt gebleven tot wat problemen met elektronica.

Bruno en z’n mannen hadden het slechte weer min of meer zelf opgezocht. “We hebben het lagedrukgebied ten zuidoosten van ons ingehaald. Gecombineerd met een opbouwend hoog achter ons zorgt dit ervoor dat we tussen de twee weersystemen inzitten. Vandaar dit extreme weer”, zegt navigator Gilles Chiorri aan boord van de Orange.

Inmiddels zeilt de Orange weer richting het zuiden, zij het met alleen een drie maal gereefd grootzeil. Zodra de zee weer wat tot rust is gekomen zullen alle registers weer open gaan.
De Orange ligt nog altijd ruim 2000 mijl voor op het Jules Verne record dat op naam staat van Olivier de Kersauson.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten