Nieuws

Opmaken voor de finish

Zo langzamerhand maken de jachten zich op voor de laatste rakken tot aan de finish. Het is ondertussen wat harder gaan waaien, stil komen ze niet meer te liggen, maar des te spannender is het om uit te rekenen hoeveel mijlen ze nog kunnen pakken tot de finish. En of ze de laatste rakken nog niet vergeven hebben in een eerder stadium.

 

14:54

De Mary Bryant blijft aan de oostzijde van het IJsselmeer. Bart van Breeschoten: “Het is bokkig op het IJsselmeer, dus we zijn aan de hoger wal gebleven. Je ziet heel veel boten halve wind heen en weer varen, dat geeft wel aan dat het behoorlijk is gaan waaien. Je kunt de spinnaker er halve wind niet op hebben. We gaan straks het finishgedeelte inzetten en nog even hard naar Medemblik varen. We hebben de laatste rakken al uitgezet en finishen om 19.15 uur. We kunnen er één of twee minuten naast zitten, de een of de andere kant op, maar meer ook niet. Er is geen risico meer dat de wind gaat draaien of dat hij wegvalt, hij ziet er heel stabiel uit.”
 

De Marco Polo, een Gibsea 126 vaart nu vanaf Hindeloopen naar Kornwerderzand. Marsman: “We hebben net een driehoekje gemaakt bij Hindeloopen. Vanaf Kornwerderzand gaan we naar Medemblik en dan kijken we wat hoe lang we nog over hebben. We moeten ongeveer 19.45 uur finishen. We weten niet hoeveel mijl we gevaren hebben. Die administratie doen we altijd als we onderweg zijn naar de haven, na de finish. Met zijn zevenen draaien we wachten en als we dan tussendoor mijlen gaat tellen, haalt dat ons uit de concentratie. We varen met dezelfde bemanning als anders. Het loopt lekker, we zitten allemaal in de kuip. Vannacht zijn we nog het Wad opgeweest. Helemaal naar Vlieland. Dat ging allemaal prima.”

 

Olaf Oosterman van de Leef je Droom is helemaal lyrisch als we hem aan de lijn hebben: “Wat is dit schitterend weer. We hebben nu ongeveer honderd mijl gelopen in deze omstandigheden en met deze boot. Dit schip loopt als een kanonskogel. Ik geloof dat ik een Bavariafan ben geworden. Met de jongeren gaat het fantastisch. Ze houden zich goed, draaien hun wachten en sturen om de beurt. We gaan nu helemaal naar het noorden nog, naar Kornwerderzand. Het was wel even een gokje, maar de wind trekt aan, dus het komt wel goed. Daarna is het nog 25 mijl naar Medemblik. Een bezeilde koers, dus we zullen rond 19.15 uur daar zijn. Anders zijn er nog wat rakken over die we kunnen volmaken. Ik ga nu even slapen, want ik val om.”

Volg de positie van de Leef Je Droom op: http://www.zeezeilschool.nl/tandt.shtml

 

 

Last modified: 30 augustus 2008
Sluiten