Nieuws

Op een Mini rond de wereld

Enkele weken geleden kondigde Bruno Peyron met pijn in het hart aan dat The Race 2004 niet door zal gaan. De peperdure campagnes die hier voor nodig zijn zouden niet van de grond komen in deze economisch moeilijke tijd. Brian Caldwell heeft een alternatief. Hij broedt op een plan om op 21-voets Mini's in wedstrijdverband rond de wereld te gaan…

12:47

Enkele weken geleden kondigde Bruno Peyron met pijn in het hart aan dat The Race 2004 niet door zal gaan. De peperdure campagnes die hier voor nodig zijn zouden niet van de grond komen in deze economisch moeilijke tijd. Brian Caldwell heeft een alternatief. Hij broedt op een plan om op 21-voets Mini’s in wedstrijdverband rond de wereld te gaan…


De op Honolulu geboren Brian Caldwell houdt wel van ongebruikelijke avonturen. Op 20-jarige leeftijd zeilde hij al als jongste zeiler rond de wereld op een Contessa 32. Daarna raakte hij geïnteresseerd in de Mini klasse en nam met zijn Netcarrier deel aan verscheidene wedstrijden van het Franse Mini-circuit, maar zeilde nooit de Mini Transat.


Caldwell heeft een ultiem gedurfd plan beraamd. Met een tweekoppige bemanning op een 6,5 meter lange boot rond de wereld in 2006-2007, genaamd The Race 6.5. Het moet een ‘low profile’ race worden, zonder inschrijfgelden en zonder maximaal aantal deelnemers. Alles bij elkaar zal The Race 6.5 ongeveer een jaar duren.


De route staat nog niet vast, maar Caldwell spreekt van een start in Salvador de Bahia, waar de Mini Transat finisht. Vanuit Bahia varen de deelnemers naar Panama, daarna naar de Galapagos Eilanden, Hawaï, Vanuatu, de Cocos Eilanden en Mauritius, om via Kaapstad en Sint Helena weer in Bahia te finishen.


Hoewel de meeste mijlen worden gevaren in gebieden waar passaatwinden overheersen, zijn er een aantal trajecten aan te wijzen die loodzwaar zullen worden. Zo zal de ronding van Kaap de Goede Hoop van oost naar west de deelnemers en hun boten behoorlijk op de proef stellen. Mini’s zijn primair ontworpen voor snel ruimewinds zeilen en niet voor aandewinds hakken.


Of The Race 6.5 doorgang zal hebben, hangt van de komende periode af. Caldwell roept geïnteresseerden op zich te melden, zodat er een inschatting gemaakt kan worden van de haalbaarheid van dit opmerkelijke plan.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten