Nieuws

ONK Olympische en Paralympische klassen

Flinke wind en mooie zeilomstandigheden kenmerkten de slotdag van het Open kampioenschap voor Olympische en paralympische klassen in Medemblik.

09:41

In de Europe klasse is Carolijn Brouwer de onbetwiste Nederlands kampioen. Haar slotrace ging goed tot het laatste rak. Brouwer: “Vlak na de laatste boei kwam er een andere zeiler in de baan en sloeg om. Ik wilde absoluut niet over hem heen zeilen en veranderde radicaal van koers. De wind was toch wel enorm aangewakkerd en ik sloeg om, daarbij brak mijn mast brak. Heel vervelend. Ik kon de wedstrijd niet uitzeilen, maar voor het eindklassement maakte het niet uit. Meer vervelend is dat mijn eigen spullen nog van het WK onderweg zijn naar Nederland in een container en dat ik met geleend materiaal heb gevaren.” Over het gecombineerde NK is Carolijn positief. “Natuurlijk is het bijna onmogelijk om echt alle klassen erbij te hebben, zoals nu de Tornado die het WK heeft, maar de combinatie moet er wel in blijven.”

In de 470-klasse veroverden Marcelien de Koning en Lobke Berkhout de titel. Lisa Westerhof en Margriet Matthijssen waren niet van de partij. Na het succesvolle WK (zilver) besloot het duo even pas op de plaats te maken. Westerhof voltooit haar pilotenopleiding.
Coach Christoffel van Hees is vol lof over het niveau van zowel Marcelien en Lobke als de gebroeders Coster (2de), die gevolgd werden door Marjon Kooistra en de jarige Petra de Goederen. “Het was wapperen en omslaan op het water op de 470-baan. Petra en Marjon lagen er in het begin erg goed bij, maar sloegen om bij de bovenboei en dan zeilt als snel het hele veld je voorbij. Maar ze revancheerden zich goed en finishten vierde. Door het omslaan van vele boten liet de wedstrijd van vandaag veel plaatswisselingen zien. Marcelien en Lobke en de broers Coster hadden eigenlijk de hele wedstrijd onder controle en hielden elkaar goed in evenwicht. Het is duidelijk dat deze twee teams de nummer 1 en 2 van Nederland zijn,” aldus Van Hees. De broers Coster voeren nog met een oude boot.

In de Finn was Stefan de Vries de dagoverwinnaar en streefde daarbij in het eindklassement Jaap Zielhuis voorbij. Over zijn start was Stefan niet erg tevreden: “Het ging niet super, wel redelijk, maar ik moest me toch wel vrij zeilen om verder te kunnen speren, na het vrijzeilen kwam ik als eerste bij de bovenboei en die plek heb ik weten te houden. Het was voor mij wel positief dat Jaap Zielhuis en Sebbe Godefroid elkaar aan het verdedigen waren, daar had ik voordeel bij. Jaap en ik stonden op een gelijk puntenaantal, en een gelijk aantal eerste en tweede plaatsen, maar omdat ik deze laatste race gewonnen heb, ben ik net voor Jaap geëindigd op een tweede plaats.”

Op de 49er-baan werd op de slotdag een race gevaren in plaats van de geplande twee races. Coach Jacco Koops vindt het een goede beslissing van het comité om de tweede race niet te varen: “Er is een nieuwe generatie 49ers en met de wind van vandaag is het voor deze generatie een juiste beslissing geweest.” Pim Nieuwenhuis en Pieter Lantermans waren vandaag oppermachtig en wonnen de race dik. In het eindklassement eindigde het team op een tweede plaats. Dit naseizoen varen Pieter Lantermans en Pim Nieuwenhuis over twee weken twee grand prix-series in Engeland, gevolgd door het Belgisch kampioenschap en in november Cadiz om in december met Palamos in Spanje het jaar te besluiten.

Het Starteam Serge Kats en Jean Pierre Martens eindigde op de tweede plaats. Kats vindt het jammer dat de eerste dag minder verliep: “Wij finishten met een 6 en een 3 en de Duitsers met een 1 en 2 en dat is dan niet meer goed te maken. We kwamen elke dag dichterbij, maar misten net 1 punt om de titel te bemachtigen. We varen in een nieuwe boot en na de eerste dag hebben we het voorstag iets losser gezet, nu is de bootsnelheid prima en dat geeft een goed gevoel.” Serge Kats is zeer te spreken over zijn overstap van de Laser naar de Star: “Je begint weer van onderaf aan en je wordt elke dag beter en da’s leuk om weer te ervaren. In de Laser ging het toch steeds om de laatste 5 procent.” Hij ziet wel een groot verschil met de Laser: “Vooral fysiek, in de Laser is je lichaam mede motor, elke beweging telt. De Star is een boot van 700 kilo en hoewel je beresterk moet zijn, is het direct fysieke contact van minder invloed. De motor van deze boot wordt bepaald door zeil, setup en boot.”

In de nieuwe Olympische Yngling klasse eindigde het team van Annelies Thies met Nella de Jong en Annemieke Bes op een derde plaats. Op de laatste dag noteerden ze een 19 en 4. “Gewoon pech in de eerste race,” meldt Annelies Thies. “Een behoorlijke winddraaiing en dat nekte ons. Maar daarna hebben we het direct goedgemaakt en het is toch wel kicken om in deze wind met de heren mee te zeilen. Zij zijn dan zoveel zwaarder en dat betekent voor ons extra hard werken en een hartstikke leuke uitdaging.”

Einduitslagen (aantal punten staat tussen haakjes), volledige uitslagen op www.opendutchsailing.org

Europe
1. Carolijn Brouwer (20), 2. Christiane Petzke (GER; 14), 3. Merel Witteveen (23).

470 heren en dames
1. Marcelien de Koning/Lobke Berkhout (9) 2. Sven/Kalle Coster (10), 3. Marjon Kooistra/Petra de Goederen (19).

Finn
1. Sebastian Godefroid (BEL; 10), 2. Stefan de Vries (15), 3. Jaap Zielhuis (15)

49er
1.Quinen en Lionel Blondiau (BEL; 11), 2. Pieter Lantermans/Pim Nieuwenhuis (19) , 3. Eric Peron/Pim Peters (27)

Star
1. Marck Pickel/Tony Kolb (GER; 9), 2. Serge Kats, Jean Pierre Martens (10), 3. Marc Blees/Bastiaan Kort (20)

Yngling
1. Team Minks (21), 2. Team Ring (DEN; 31) 3. Team Thies (35)

Laser
1. Eduardo van Vianen (20), 2. Michiel Peeters (22), 3. Roelof Bouwmeester (32)

2.4 meter
1. Seguin (FRA; 10), 2. Thompson (AUS; 12). 3. Thierry Schnitter (31)

Sonar
1. John C. Twomey (IRL; 17), ), 2. Garcia Vives (ESP; 22), 3. Rick Doerr (USA; 22), 5. Annette ten Dam, Marcel van de Veen, Arend Pet (NED; 27)

Last modified: 7 september 2006
Sluiten