Nieuws

Olympische Ynglingselectie bekend

Annemieke Bes, Mandy Mulder en Merel Witteveen gaan voor Nederland naar de Olympische Spelen. De Ynglingzeilsters werden gekozen uit een team van zeven zeilsters die samen de Yngling kernploeg vormen. Mulder is stuurvrouw, Bes bezet de middenpositie en Witteveen is verantwoordelijk voor het voordek.

15:51

Voor Mulder en Witteveen is het de eerste keer dat ze naar de Spelen gaan. Mulder is sinds 2005 bij de Nederlandse kernploeg in de Ynglingklasse betrokken. Vier jaar geleden, na de Spelen in Athene, werd gekozen voor een nieuwe koers. Een kernploeg van oorspronkelijk negen zeilsters varen in steeds wisselende opstelling in drie verschillende boten. Met als doel om de drie beste uit te kunnen zenden naar de Olympische Spelen in China. Voor de andere klassen waren de Nederlandse olympische startbewijzen al een tijd vergeven, in de nieuwe koers voor Ynlingkernploeg was voorzien om dit in een zo laat mogelijk stadium pas te beslissen.

Annemieke Bes heeft de meeste ervaring van het drietal. Zij kwam de vorige Olympische Spelen in Athene ook voor Nederland uit in de Ynglingklasse en bereikte de vierde plaats. Merel Witteveen is sinds oktober 2007 bij de kernploeg nadat haar poging mislukte om met Lisa Westerhof in de 470-klasse een olympisch startbewijs te verkrijgen. Ze kwamen net te kort op de 470-zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout.

Coach Maurice Paardenkooper is verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuze van de Ynlingselectie. De vier zeilsters die de selectie niet gehaald hebben zijn Marije Faber (middenpositie), Renee Groeneveld (stuurvrouw), Marije Kampen (voordekker), Brechtje van der Werf (middenpositie). Alle zeven zeilsters in de Yngling kernploeg zijn op dit moment in trainingskamp in Qingdao, China. De zeilsters arriveren aanstaande donderdag 10 juli in Nederland.

Last modified: 8 juli 2008
Sluiten