Nieuws

Olympisch vaarwater onvoorspelbaar

Het Chinese vaarwater voor de Olympische zeilers in het zeegebied bij Qingdao is niet het gemakkelijkste in haar soort. Aan de vaak matige wind in het gebied hebben de talenten niet zoveel, maar vooral met de zeestromingen moet straks rekening worden gehouden tijdens de races.

10:48

De grillige bodemvormen en de rotskust met verschillende uitsteeksels en kapen zorgen voor onrustige stromen waar de zeilers straks goed naar moeten kijken. De stroomrichting kan zelfs in korte tijd 180 graden draaien.

Een complex systeem van Ingenieursbureau Svašek Hydraulics uit Rotterdam moet de zeilers straks de mogelijkheid geven alle snelheid die de stromingen bieden te gebruiken. Met grote nauwkeurigheid worden de stromingen als gevolg van getijdenbeweging bepaald en omgezet in computermodellen.

Gedetailleerd
Inmiddels is een groot deel van de Chinese Zee in kaart gebracht. Voor het wedstrijdgebied tijdens de Olympische Spelen heeft het bureau het model verfijnd tot een maximale roostergrootte van 50 meter. De zeilers hebben zo tot in detail zicht op de stromingen.

Bondscoach Jaap Zielhuis spreekt van zeer waardevolle informatie die de Nederlandse zeilers straks tot hun beschikking hebben: “Het is de bedoeling dat de zeilers met het model van Svašek in combinatie met hun eigen waarnemingen op het water tot de beste beslissingen komen”.

Tijdens de trainingen zullen de laatste controles plaatsvinden op locatie. De organisatie van de Spelen in China brengt zelf ook stroommetingen naar buiten. Door de dagelijkse zeer nauwkeurige zeestromingsberichten die de Nederlandse zeilers straks tot hun beschikking hebben zullen hun gegevens veel exacter en meer up to date zijn. Dat voorspelt veel goeds.

Foto:lois rinuccini

Last modified: 23 juni 2008
Sluiten