Nieuws

Olympisch avontuur alweer voorbij

Mandy Mulder (22) en Merel Witteveen (24) komen niet meer samen uit in de Olympische 470-klasse bij de dames. Beide zeilsters wonnen samen met Annemieke Bes het zilver in de Ynglingklasse op de Olympische spelen van 2008.

14:09

De Yngling viel echter af als Olympische klasse. Mulder en Witteveen maakten vervolgens dit voorjaar samen de overstap naar de Olympische 470-klasse.

Als team zeilden ze, met de steun van het Watersportverbond en NOC*NS,F World Cup evenementen in het Zuid-Franse Hyeres (8ste) en ook tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik (11de) en het Europees Kampioenschap 2009 (9de). Tijdens de voorbereiding op het wereldkampioenschap in de 470 klasse in Denemarken (23-29 augustus 2009) besloot Witteveen niet verder te gaan met Mulder. 

Plaatsvervangend hoofdcoach Jacco Koops gaf aan het te betreuren dat de twee ervaren zeilsters zo vlak voor het WK stoppen. “Als iets niet werkt moet je je erbij neerleggen. Maar we willen deze topzeilsters graag behouden voor de wedstrijdzeilsport.”

Merel Witteveen zei: “Onze samenwerking was heel goed in het Ynglingproject maar in de 470 was het niet wat we ervan verwacht hadden. Ons doel was goud in Londen in de 470-klasse. Maar op het moment dat bleek dat onze samenwerking niet optimaal was in de 470, leek het mij het beste om nu te stoppen. Het is vervelend zo vlak voor het WK, maar ik denk dat dit de beste oplossing is.”

Mandy Mulder zei: “Ik dacht dat we op de goede weg waren met onze samenwerking. Uiteraard zijn er dingen die niet lekker gingen, maar geen grote problemen in mijn ogen. Maar Merel zag dat heel anders. Die twijfelde aan de samenwerking. Daar houdt het dan mee op. Dan kan je ook geen WK samen zeilen.”

Het Watersportverbond gaf beide zeilsters een status aparte in de 470-klasse. Dat kwam neer op begeleiding van 470-specialisten Daniel Smith, Rob Sepers en Jacco Koops . Tevens kon het team gebruik maken van het benodigde materiaal zoals boten en zeilen.

Het Watersportverbond is in overleg met Mandy Mulder over andere mogelijkheden onderweg naar London 2012. Mulder wil zeker verder met zeilen op topniveau. Witteveen geeft aan nog niet te weten wat hierna komt en wil dit eerst laten bezinken."

 

Bron: Watersportverbond

Last modified: 4 augustus 2009
Sluiten