Nieuws

Ocean Race wordt goedkoper

De organisatie van de Volvo Ocean Race heeft de veranderingen in de regels voor de volgende editie bekendgemaakt. In 2011-2012 verschijnt er maar een boot per team aan de start.

15:49

De veranderingen komen voort uit de evaluatie die de organisatie heeft gedaan tijdens de vorige editie. De bedoeling van de veranderingen is duidelijk, volgens racedirecteur Knut Frostad: “De nieuwe regel begrenst wat ervoor nodig is om de race te winnen. Als winnen makkelijker is, is het aantrekkelijker voor een groter aantal teams om deel te nemen.”

 

De afgelopen jaren is er stevige kritiek geuit op de race, die vooral veel te duur zou zijn. Marketingexpert Frank Van de Wall Bake zei in augustus daarover in ons blad: “De organisatie is de afgelopen twee keer geconfronteerd met veel te weinig deelnemers. Er is nu al een wereldwijde afname van media-aandacht. Als dat de volgende keer weer zo is, dan sterft het evenement, hoe jammer ik het ook vind, een stille dood.”

 

De belangrijkste verandering is dat teams niet meer met twee nieuwe boten mogen deelnemen. Dit past in de strategie om de Ocean Race betaalbaar te houden voor kleinere teams. Syndicaten mogen nog wel met twee boten aan de start verschijnen, maar een van de twee moet dan een Open 70 van de tweede generatie zijn.

 

Verder is het gebruik van materialen flink beperkt. Zo mogen teams in de testfase nog maar gebruik maken van vijftien zeilen en tijdens de race is het te gebruiken aantal teruggebracht van 24 naar 17. Ook bijvoorbeeld het aantal te gebruiken masten, roeren, zwaarden en gieken is beperkt.

 

Voorts is er ook gedacht aan de bemanningskosten. Vanaf nu mogen de teams tijdens de havenraces geen gebruik meer maken van extra bemanning en moeten drie zeilers per boot geboren zijn na 1 september 1980.

 

Voor een volledig overzicht van de veranderingen kunt u hier terecht.

Last modified: 9 oktober 2009
Sluiten