Nieuws

North Sea Regatta eindigt met windstilte

Op Pinkstermaandag 28 mei 2007 eindigde de ABN AMRO North Sea Regatta 2007 zonder wind. Na lang rond dobberen, besloot het racecomité de dagraces af te blazen. Daarmee kwam deze editie vroegtijdig tot een einde en bleef de eindstand van een dag eerder onveranderd.

13:50

(Foto: Richard de Jonge)
Op Pinkstermaandag 28 mei 2007 eindigde de ABN AMRO North Sea Regatta 2007 zonder wind. Na lang rond dobberen, besloot het racecomité de dagraces af te blazen. Daarmee kwam deze editie vroegtijdig tot een einde en bleef de eindstand van een dag eerder onveranderd.

De overall winnaars ontvingen hun zilverwerk, cadeaus en zeefdrukken uit handen van wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport. Na drie avonden met spetterende optredens voor uitzinnige zeilers, exquise maaltijden van sterrenkok Paul van Waarden voor honderden genodigden en een spannende strijd op het water, is het Scheveningse zeilspektakel voor dit jaar echt voorbij.


 


ORC en IRC: onbetwiste winnaars


In het totaalklassement van IRC 1 ging de strijd tussen de Grand Soleil 43 Roark van schipper Kees Kaan en de Holmatro van Sander Speet. Beide teams deden mee aan de offshores naar Harwich en terug en die tellen mee in de eindklassering. De No Limits van Rientz Bol ging niet mee naar Engeland en speelde daarom geen rol in de strijd voor de overall beker. Door het uitblijven van de wind kon Team Holmatro vandaag niets meer aan de stand veranderen. Speet: “We konden eigenlijk al niet meer winnen, want we hebben het gisteren laten liggen.” De Grand Soleil 44 eindigde toen als tweede, achtste en vierde. Stuurman Simon Anink legt uit: “In de tweede pot op zondag hadden we twee kruisrakken met grote winddraaiingen. Daarin hebben we te veel risico genomen door bij de vloot weg te varen. Die achtste plek was een nekslag.” Volgens Speet was de competitie erg sterk dit jaar: “Elk foutje werd direct afgestraft.” De overwinning ging dus naar de Roark, die tevens in de ORC 1 zegevierde. In de IRC en ORC 2 bleef de Rosetta from the Rocks, een Dehler 34, de onbetwiste nummer één. In de IRC en ORC 3 ging de dubbele zege naar de JimJams van Paul van der Pol. “We winnen nu voor de derde keer overall. Het geheim is veel met elkaar varen en dat lang met dezelfde boot”, aldus Van der Pol.


 


Eenheidsklassen


In een veld van 38 Laser Radial-zeilers was Rodie van Mackelenbergh na zeven wedstrijden de beste. Het verschil met Rolph Oudshoorn was slechts een punt. “Ik had makkelijk nog eerste kunnen worden, maar ik vind het prima zo”, reageerde Oudshoorn sportief. “Dit evenement gold als kwalificatie voor het WK Laser Radial dat in juli hier plaatsvindt. Daar ging het mij om en dat is gelukt.” Bij de oud-olympische O-jollen begon de strijd op vrijdag met zeventien deelnemers en eindigde die gisteren met maar zes boten. Een combinatie van lang wachten op wind en een op drift geraakte boei deed menig zeiler beslissen om het voor gezien te houden. Vincent O. van Leeuwen eindigde uiteindelijk bovenaan. “Als iedereen gisteren en vandaag alles had gevaren, was ik misschien geen eerste geworden. Dan hadden we namelijk nog een resultaat mogen aftrekken” De nummers twee (Ward Boersma) en drie (Herman van Eijk) zouden in dat geval beiden een slechte race kunnen schrappen, die ze nu mee moesten tellen. In de MaxFun 25 pakte Walter Geurts voor de derde keer op rij de overwinning. Geurts: “We hebben gisteren een goede dag gehad en de concurrentie een slechte. Het was lastig varen met veel stroom en hobbelig water. Hoe moeilijker het is, hoe gunstiger het wordt voor ons. Dan heb ik gewoon veel voordeel van mijn 25 jaar ervaring.” De topdrie zag er hetzelfde uit als in 2006, met schipper Marco van Driel op de tweede plaats, gevolgd door Jan-Pieter Botman. Nic Bol van de Quantum Sails mocht zoals verwacht de beker in de X-35 ophalen. Jeroen den Boer en zijn bemanning eindigden opnieuw als eerste in de J-22. In het veld met veertien Javelin-boten gold de ABN AMRO North Sea Regatta als een klassenkampioenschap. De titel ging naar Jan ten Hoeve en zijn bemanning.


 
(Foto: Richard de Jonge)


Speciale prijzen


De NSR Super Throphy voor de meest gewonnen races ging naar het Scheveningse team Rosetta from the Rocks. Het team van de No Limits mocht de Hans Horrevoets Memorial Trophy, ter nagedachtenis aan de vorig jaar omgekomen Volvo Ocean Race-zeiler Hans Horrevoets, in ontvangst nemen. De spirit en het enthousiasme waarmee zij dit seizoen ingingen, bleken doorslaggevend.


 


Volvo-zeilers in Scheveningen


Naaste de oud Withbread-zeilers Gideon Messink, Frans Hinflaar en Arend van Bergeijk, waren dit keer ook Gert-Jan Poortman (ABN AMRO Two) en Bouwe Bekking (Movistar) van de laatste Volvo Ocean Race van de partij. Poortman zeilde de afgelopen zeven jaar in het professionele circuit, maar werkt tegenwoordig bij North Sails en vaart als tacticus en coach mee aan boord van de Eclectic (Dehler 44). Poortman over zijn terugkeer in het Scheveningse zeilfeest: “Het is heerlijk om dit weer te doen. Ik heb als voordekker een hoop bereikt. Het spelletje is erg leuk, maar daarvan krijg je op het voordek te weinig mee. Daarom is dit een nieuwe uitdaging.” Poortman toonde zich tevreden over hun zevende plaats: “Zowel de boot als de bemanning zijn nieuw, maar het gaat elke race beter. In Stellendam deden we niet mee met de top, maar nu beginnen we ons daarin te mengen.” Poortman roemde de wedstrijdorganisatie: “Dat zijn perfectionisten en het gaat snel. De baan lag er steeds goed in en dat maakt het zeilen erg leuk.” Volgens Bouwe Bekking was dat in het verleden nog wel eens problematisch, maar verheugde hij zich over de ‘gigantische verbetering’. Ondanks zijn enorme staat van dienst in de internationale zeilwereld, genoot Bekking van dit Nederlandse weekend als tacticus op de Bolidt: “Het was hartstikke leuk. Er liepen veel oude vrienden rond en we hebben redelijke resultaten behaald.”


 


Voor de volledige resultaten, zie www.nsr.nl.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten