Nieuws

Noodoproep nept Engelse redders

Enkele uren nadat de Engelse reddingsdiensten in de nacht van 23 november waren uitgerukt voor een ongeluk op zee waarbij drie mensen om het leven kwamen, kozen de redders opnieuw zee. Nu voor een valse noodoproep.

14:16

Nadat Humber Coastguard rond middernacht van 23 november een noodoproep ontving, werd een grootschalige reddingsoperatie in gang gezet. Het signaal was zwak, maar de reddingsdienst maakte uit de mannenstem op dat de motor van het jacht ermee gestopt was en dat de boot water maakte, vijftien minuten uit de kust bij Hartlepool.
Een helikopter van het Britse leger werd ingezet, vier reddingsboten rukten uit en de politie aan de wal werd ingelicht.

Walgelijk
De kustwacht kreeg het vermoeden dat het om een valse melding ging toen de man over de marifoon vroeg het gesprek op te nemen, zodat hij een laatste boodschap aan zijn familie kon inspreken. Wachtleider van de kustwacht Drew Mahood: “We reageren op elke noodoproep en schuiven ze nooit aan de kant, zeker niet na het ongeval eerder die avond.”
De operatie werd pas afgeblazen, toen duidelijk werd dat het radiosignaal van land kwam en niet van zee. De politie startte direct een onderzoek, maar heeft nog niemand kunnen aanhouden. Mahood: “Dit is walgelijk. Ons team zet zijn leven op het spel om mensen uit gevaarlijke situaties te redden. Wat het nog erger maakt, is dat we het vermoeden hebben dat deze persoon een maritieme achtergrond heeft, gezien de manier waarop hij de noodoproep deed.”

Last modified: 7 december 2007
Sluiten