Nieuws

Non-stop ondanks een vroege stop

Abby Sunderland, de zestienjarige die rond wereld wil, gaat voet aan land zetten. Gek genoeg betekent dat niet het einde van haar ambitie om de reis zonder stoppen te volbrengen.

13:01

Sunderland is op jacht om de jongste te worden die rond de wereld is gezeild. Het record was vorig jaar in handen van twee zeventienjarigen. Eerst was het haar broer Zac Sunderland, die het record echter binnen een maand kwijtraakte aan Mike Perham, zijn Engelse tegenstrever. Beide jongens hadden meerdere stops nodig om hun circumnavigatie te volbrengen.

 

Ook Sunderland is in een echte race verwikkeld. Haar Australische concurrente, de eerder vertrokken Jessica Watson, is vier maanden ouder en vaart met een langzamere boot. Sunderland heeft dus alle kans om het record in handen te krijgen.

 

Een van haar secundaire doelen was het non-stop volbrengen van de reis. Ook Watson, die alweer vele duizenden mijlen achter de rug heeft, heeft zich dit tot doel gesteld en heeft nog niet hoeven stoppen. De mededeling dat Sunderland, binnen twee weken na vertrek, besloten heeft alweer aan land te gaan, kwam dan ook als een verrassing.

 

Haar electriciteitsvoorzieningen (generators en zonnepanelen) kunnen haar behoefte niet aan en daarom is ze van plan in het Mexicaanse Cabo San Lucas enkele accu’s te laten installeren. Gek genoeg heeft dat geen invloed op haar verlangen haar reis non-stop te volbrengen.

 

Wereldomzeilingen worden gemeten vanaf het moment dat de evenaar wordt overgestoken, tot het moment dat datzelfde andersom weer gebeurt. Abby is nog op het noordelijk halfrond en zal haar reis daar ook eindigen. Zolang ze nergens op het zuidelijk halfrond aan land gaat, is er dus niets aan de hand.

 

Meer lezen over Abby of Jessica?

Last modified: 4 februari 2010
Sluiten