Nieuws

Nog 100 mijl te gaan

Zeilen-redacteur Klaas Wiersma neemt deel aan de 200-mijls solo. Wij spraken hem kort op het halfwegpunt.

16:16

We spreken Klaas als hij net de sluis bij Kornwerd uitkomt. Baan 1 van de 200-mijls solo bracht hem sinds gisteren langs Muiden, Lelystad, het Noordzeekanaal, IJmuiden, de Noordzee en de Waddenzee. Klaas is onderweg met de Ratio Electric Black Pearl, een Pogo 40. Voor de start trainde hij slechts een dagje op de extreme cruiser/racer:

“We zijn naar Muiden gevaren, dat was het. Ik heb hier en daar wel wat problemen gehad, vooral met het wisselen van de zeilen en een van de lieren. Maar inmiddels heb ik de boot aardig onder controle. Pffoeh, dat loopt wel, hoor. Ik vaar nu aan de wind en het gaat meer dan hard.”

 

Er zijn tijdens de 200-mijls solo vier banen om uit kiezen, voor Klaas was de keuze makkelijk:

“Ik steek diep en de boot komt op het IJsselmeer niet zo goed tot zijn recht. Hij zuigt zich vast en daarom wilde ik naar dieper water. Ik heb er nu meer dan honderd mijl opzitten, met een rustpauze in IJmuiden. Het is bijna tijd om weer te rusten.”

 

Hij weet niet hoe hij ligt ten opzichte van de andere boten:

“Sommige van die jongens gaan echt hard, hoor. Tijdens het zeilen heb ik geen tijd om het internet te checken, dus hoe het gaat weet ik niet. Ik ren constant heen en weer om zeilen te wisselen. Maar ach, ik ga niet voor de winst. Uitvaren is voor mij prestatie genoeg.”

 

Geen tijd voor internet, betekent ook weinig tijd voor de inwendige mens. Toch neemt hij het ervan:

“Het is toch wel vermoeiend allemaal. Maar ik dwing mezelf om goed te eten, heb daarnet nog een quiche met geitenkaas in de oven gegooid. En ik moet ieder uur van mezelf plassen, zodat ik voldoende drink. In ieder geval wil ik het niet teveel op repen en energiedrankjes gooien, dan houd ik het niet vol.”

 

Bij Medemblik wil hij weer rusten:

“Het is het beste om gebruik te maken van de wind zolang hij er is. Ik begrijp dat het de komende dagen minder hard gaat waaien. Maar het onder controle houden van zo’n grote boot kost veel energie. Voor het donker wil ik dus sowieso rusten. Iets minder wind zou mij wel goed uitkomen, dus daar maak ik me niet druk om.”

 

Plotseling is het gesprek afgelopen:

“Ho, ik loop uit mijn roer! Hé Jan, ik spreek je. Werk aan de winkel…”

 

Volg Klaas op de tracker

Last modified: 24 september 2009
Sluiten