Nieuws

Nieuwe Zonnetij op stapel

Bij scheepswerf Balk in Elburg is een nieuwe Zonnetij op stapel gezet. Een catamaran ontworpen voor mensen met een functionele beperking. Evenals de reeds bestaande Zonnetij, wordt de nieuwe cat geschikt voor rolstoelgebruikers.

12:01

Bij scheepswerf Balk in Elburg is een nieuwe Zonnetij op stapel gezet. Een catamaran ontworpen voor mensen met een functionele beperking. Evenals de reeds bestaande Zonnetij, die sinds de jaren zeventig in de vaart is, wordt de nieuwe cat geschikt voor rolstoelgebruikers.


Het schip is een ontwerp van Alexander Verheus en krijgt de royale maten van 18,00 x 5,80 meter. De diepgang blijft beperkt tot 1,00 meter. Opmerkelijk is de keuze voor aluminium als bouwmateriaal van de rompen. Een nadrukkelijk wens van de opdrachtgever, aldus de ontwerper die zelf overwegend woodcore toepast. Het aandewinds zeiloppervlak wordt 160 vierkante meter. Het schip krijgt twee masten en grootzeil is voorzien van een spreigiek in de top. “Daarmee houd je veel oppervlakte in de top en kun je toch heel snel reven,” aldus ontwerper Verheus. “Het is de bedoeling dat de opvarenden actief meedoen met het zeilen. Daarom is bijvoorbeeld het bezaanstagzeil op het voordek te strijken.” Het aantal opvarenden zal 14 zijn.


De NebasNsg afdeling watersportaccommodaties organiseert de zeilreizen voor mensen met een functionele beperking en zal deze nieuwe catamaran later dit jaar in gebruik nemen. De bouw gebeurt onder auspicien van het Prinses Beatrixfonds en houdt verband met het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix. Het Nationaal Comité dat deze viering voorbereidt, benaderde het Prinses Beatrix Fonds voor Spierziekten voor een Nationaal Geschenk aan de jubilerende vorstin, tevens Beschermvrouwe van dit Fonds.
Daarop nam het Prinses Beatrix Fonds het initiatief een speciale zeilboot te laten bouwen voor mensen met een lichamelijke handicap, ter vervanging van de oude Zonnetij.
Koningin Beatrix zal de nieuwe catamaran dopen tijdens Sail Amsterdam, medio augustus. Het schip zal naar haar worden vernoemd: Beatrix.


Het Prinses Beatrix Fonds voor Spierziekten wil de bouw van de ‘Beatrix’ realiseren met bijdragen van het bedrijfsleven, van diverse Nederlandse instellingen en het publiek. Tijdens de Hiswa 2005 wordt daarom samen met NebasNsg een loterij georganiseerd waarvan de opbrengst bestemd is voor de bouw en inrichting van de ‘Beatrix’.


 


 

Last modified: 7 september 2006
Sluiten