Nieuws

Nieuwe wereldrace: Antarctica Cup

Rondje Zuidpool - Grootse plannen in Australië. De Royal Perth Yacht Club wil een nieuwe rond-de-wereld-race organiseren in 2004, de Antarctica Cup. De start en finish is in Fremantle aan de Australische westkust. De deelnemers zeilen zonder te stoppen van west naar oost..

13:10

Rondje Zuidpool

Grootse plannen in Australië. De Royal Perth Yacht Club wil een nieuwe rond-de-wereld-race organiseren in 2004, de Antarctica Cup. De start en finish is in Fremantle aan de Australische westkust. De deelnemers zeilen zonder te stoppen van west naar oost, langs de drie kapen: Kaap Leeuwin (Australië), Kaap Hoorn en Kaap de Goede Hoop. De vloot blijft dus op het zuidelijk halfrond. De verwachte duur van de race is 45 dagen.

De organisatie wil eenheidsboten van 25 meter -een ontwerp van Ron Holland- voor de race laten bouwen. De boot is bij het inschrijfgeld inbegrepen voor deelnemers.

De Antarctica Cup wordt weliswaar een non-stop race, maar er komen wel elf etappes. Dat zullen poortjes met waypoints zijn en een zeestraat als Cook Strait in Nieuw-Zeeland. Zo kunnen de deelnemers punten verdienen.
Deelname aan de race wordt aantrekkelijk gemaakt door prijzengeld, in totaal 6,4 miljoen dollar. Per etappe is er 100.000 dollar voor de snelste boot. De overallwinnaar wacht, naast eeuwige roem, 2,5 miljoen dollar.
De race is open voor alle jachtclubs in de wereld. Zij vertegenwoordigen hun land. De schipper en bemanningen moeten ook hun land vertegenwoordigen. Dat maakt de Antartica Cup een echte landenwedstrijd.

Zie ook www.antarcticacup.com

Last modified: 4 september 2007
Sluiten