Nieuws

Nieuwe strijd om de Jules Verne Trofee

De te kloppen tijd is 48 dagen, 7 uur en 44 minuten. Vanochtend, 22 november, startte de reusachtige trimaran Banque Populaire V in een poging het record van Franck Cammas' Groupama 3 te verbeteren. Zo snel mogelijk de wereld rond. Er wordt weer gestreden om de Jules Verne Trofee.

17:24

22 november 2011

Na de mislukte poging begin dit jaar en lang wachten op de juiste weersomstandigheden, gooide de 14-koppige bemanning onder leiding van schipper Loïck Peyron vanochtend om negen uur de trossen los in Brest. Net na het middaguur zeilden ze met een snelheid van ruim dertig knopen over de denkbeeldige startlijn tussen Kaap Lizard en de vuurtoren van Créach op het eiland d’Ouessant. Vanaf daar laten ze de Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn aan bakboord liggen.

De Nederlandse topnavigator Marcel van Triest ondersteunt het team vanaf de wal met meteorologische en tactische adviezen. Vooralsnog lijkt dat goed te lukken. De Banque Populaire V heeft nu al een ruime voorsprong op de titelverdediger. Omdat de Groupama 3 destijds door technische problemen te laat bij de start was, mistten zij hun beraamde weergat en verloren aanvankelijk veel tijd.

Banque Populaire V is een zeer innovatieve trimaran. De boot is onder andere uitgerust met wave piercer-rompen, een draai- en kantelbare mast, sikkelvormig gebogen zwaarden voor extra lift. De resultaten liegen er niet om. De trimaran heeft het 24-uurs record op 908 mijl gezet en zeilde tijdens een transatlantische recordpoging al met een snelheid van 47,2 knopen. Ontwerper Vincent Lauriot Prevost meent dat een recordresultaat van 45 dagen tot de mogelijkheden behoort.

De naam van het evenement refereert aan het boek van Jules Verne De reis om de wereld in tachtig dagen uit 1872. In dat verhaal gaat de hoofdpersoon een weddenschap aan om de wereld in minder dan 80 dagen rond te reizen per trein en stoomboot.

In 1985 komt de Franse zeiler Yves Le Cornec met het idee deze weddenschap nieuw leven in te blazen, maar dan uitsluitend per zeilboot. De regels zijn simpel: Iedereen mag mee doen zonder beperkingen in scheepsontwerp of bemanning. De deelnemer moet zich registreren bij de organisatie en de startgelden betalen. Voortstuwing geschiedt enkel op kracht van de wind of de bemanning en hulp van derden is uitgesloten. Een perfect circus voor partijen met het lef, de middelen en de vaardigheden. (WP)

Last modified: 25 november 2011
Sluiten