Nieuws

Nieuwe Open 60 voor Mike Golding

Mike Golding heeft het Engelse ontwerpbureau Owen Clarke Design en Team New Zealand-ontwerper Clay Oliver gevraagd een nieuwe Open 60 te tekenen voor de Vendée Globe van 2008. "Dit is echt een fantastisch project voor mij", meldt de Britse solozeiler. "Om Ecover I te ontwikkelen was al geweldig. Nu kunnen we die lessen meenemen in de ontwikkeling van Ecover II."

11:46

Zo op het eerste gezicht lijkt er niet veel af te leiden aan de vrijgegeven computertekeningen. Wel lijkt Ecover II dezelfde scherpe knikken in de romp te hebben als de laatste Franse Open 60-ontwerpen en VOR-boten. (Foto: Mike Golding Yacht Racing)
Mike Golding heeft het Engelse ontwerpbureau Owen Clarke Design en Team New Zealand-ontwerper Clay Oliver gevraagd een nieuwe Open 60 te tekenen voor de Vendée Globe van 2008. “Dit is echt een fantastisch project voor mij”, meldt de Britse solozeiler. “Om Ecover I te ontwikkelen was al geweldig. Nu kunnen we die lessen meenemen in de ontwikkeling van Ecover II.”


De non-stop solorace rond de wereld van 2008 wordt wellicht de meest competitieve ooit. Meer dan tien schippers verschijnen straks aan de start met compleet nieuwe boten. Golding, die al twee maal eerder aan de start van de beruchte race verscheen, beaamt dat de onderlinge strijd heftiger zal zijn dan ooit tevoren. “Ik zou de Vendée van 2008 niet willen missen. Met dit nieuwe project liggen we op koers om succesvol te zijn.”


Owen Clarke Design ontwierp ook Goldings huidige Open 60, net als Ellen MacArthurs succesvolle Kingfisher, waarmee de Britse in 2001 tweede werd achter Michel Desjoyeaux. Aan Goldings nieuwe project werkt ook Clay Oliver mee, die als hoofdontwerper bij het Nieuw-Zeelandse America’s Cup-team betrokken is. Eerder werkte Oliver aan de maxi’s Mari Cha IV en Maximus. ABN AMRO’s zeilontwerper Juan Mesenguer is verantwoordelijk voor zeilgarderobe van Ecover II.


Sleepproeven hebben de meest ideale vorm van Ecover II bepaald. (Foto: Mike Golding Yacht Racing)
Details van het nieuwe ontwerp doet Golding niet uit de doeken. Tijdens de vorige editie bleek dat oudere en nieuwere ontwerpen erg aan elkaar gewaagd zijn; de klasse lijkt volwassen. Het wordt extremer, tipt Golding. Meer zeil, lichtere constructies, een ander kantelmechanisme voor de kiel, daar moeten we het zoeken. “De uitdaging is om het hanteerbaar te houden voor één persoon.”


In oktober wordt er bij het Nieuw-Zeelandse Hakes Marine begonnen met de bouw van de zestigvoeter. Eerder dit jaar rolde daar de zeer succesvolle TransPac 52 Mean Machine van Peter de Ridder uit de hal. De tewaterlating staat gepland in juli volgend jaar.

Ecover II (Foto: Mike Golding Yacht Racing)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten