ORC International is gebaseerd op een Velocity Prediction Program, net als de verouderde IMS-regel. De bedenker en beheerder van de regel, het ORC, heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in de software die de snelheid voorspelt waarmee een boot door het water glijdt. Op basis van die software wordt de handicap van een boot bepaald.
Zo beschikt het programma over een nieuw aero-model om de werking van het zeilplan te voorspellen, kan het Code 0’s verwerken, is de berekening van de stabiliteit geëvalueerd en is de werking van vleugel- en bulbkielen herzien.
Geschiedenis
Het ORC zag de laatste jaren zijn invloed in de internationale zeilerij afnemen. De handicapsystemen die het beheerde, ORC Club en IMS, verloren terrein ten opzichte van een nieuwere, concurrerende handicapformule: het IRC-systeem van de RORC. Steeds meer Europese zeilteams met internationale ambitie kozen ervoor hun boot te optimaliseren voor IRC en zich niet langer te richten op de speciaal voor IMS ontworpen types. IMS-boten werden steeds extremer naar de handicapformule ontworpen. Dat leidde tot onooglijke boten, die moeilijk te zeilen zijn en in pittige weersomstandigheden onzeewaardig bovendien.
Discussie
De aankondiging van de ORC International-formule zal de discussie die er in Nederland gaande is over de toekomst van zeilen op handicap verder doen oplaaien. Eind vorig jaar besloten de kajuitbootzeilers, verenigd in de Noordzee Club, na veel discussie en onenigheid het IMS niet meer te gebruiken en naast ORC Club (een vereenvoudigde handicapregel voor clubwedstrijden) IRC te introduceren. Die beslissing wordt op de eerstvolgende ledenvergadering geëvalueerd.
IRC-adepten zien graag dat ook ORC Club wordt losgelaten, zodat één groot Nederlands IRC-veld ontstaat. In landen als Frankrijk en Engeland is IRC hét systeem. Zeilers met minder internationale ambities zien juist meer heil in het eenvoudige ORC Club. Of die discussie gebaat is bij de introductie van alweer een handicapformule valt zeer te betwijfelen.