Nieuws

Nieuwe formule voor Hans Horrevoets Memorial Trophy

Tijdens de ABN AMRO North Sea Regatta 2008 wordt opnieuw de in 2006 ingestelde Hans Horrevoets Memorial Trophy uitgereikt. Dit jaar is een nieuwe formule bedacht om de winnaar te bepalen. De familie van de in 2006 overleden zeezeiler bedacht een eenvoudige rekenformule, waarvan de uitslag is gebaseerd op de gemiddelde teamleeftijd en resultaten in de twee offshores.

08:05

De formule komt hierop neer dat de jongste bemanning met de hoogste klasseringen in de genoemde races de trofee verdient. Hiermee wordt de Trophy definitief een aanmoedigingsprijs voor jong talent.

"We wilden het relateren aan de Vuurschepenrace en de North Sea Race, want zeezeilen was echt Hans’ passie", aldus vader Kees Horrevoets. Zijn zoon had een enorme passie voor oceaanraces, leidde aanstormende talenten op tot volwaardige zeezeilers, gold voor velen als een grote inspirator en stond bekend als vrolijk en vakkundig. In 1997-98 nam hij op jonge leeftijd deel aan de Whitbread Round the World Race. In 2005 was hij betrokken bij de selectie van de ‘high potentials’ voor de ABN AMRO 2. Uiteindelijk belandde hij zelf ook aan boord en begon hij aan de Volvo Ocean Race. Hij heeft de race niet uitgezeild. In de nacht van 18 mei 2006 spoelde Hans Horrevoets, net 32 geworden, op de Atlantische Oceaan van boord en overleed hij. Hij liet zijn vrouw Petra van Rij en dochters Bobby en Kit na.

HH-punten
Om de toewijzing van de trofee los te koppelen van een juryoordeel, bedachten Kees en zijn zoon Coen Horrevoets een nieuwe formule. Hun uitleg luidt: "De deelnemers kunnen op drie facetten HH-punten verdienen. Het eerste is de gemiddelde leeftijd van de gehele bemanning en de twee andere zijn de uitslagen van de beide offshores. Het team met het laagste aantal HH-punten wint. Het werkt dus heel simpel."

Omringd door foto’s van Hans licht Petra van Rij de gedachte achter de nieuwe koers toe: "Ik vind het belangrijk dat Hans niet wordt vergeten. Daarom moet de uitreiking van deze Memorial Trophy goed gebeuren. Dat betekent ondermeer dat er altijd een winnaar moet zijn." Tot dusver besloot een jury vanuit de organisatie naar wie de Trophy ging. Petra: "Daarmee wilden we dus geen risico lopen. Als er dan een keer een jaar geen jong talent is en ze slaan de uitreiking over, bestaat de kans dat de Memorial Trophy helemaal wordt vergeten. Dat mag niet gebeuren."

Vlak na het tragische ongeval in 2006, stelde Alex van Leenen van SL Design BV in Den Haag de prachtig ontworpen trofee ter beschikking. In dat jaar ging de Hans Horrevoets Memorial Trophy naar de winnaar in de ORC 1A, Roark van schipper Kaan. Hans zou eigenlijk met dit jonge team een maand later hebben deelgenomen aan de Commodores’ Cup. Vorig jaar ging de trofee naar de No Limits van eigenaar Bol.

North Sea Regatta
De ABN AMRO North Sea Regatta start op dinsdag 29 april 2008 met de traditionele Vuurschepenrace voor de IRC en ORC vloot. Deze offshore-race van 110 zeemijlen gaat van Scheveningen naar Harwich. Na een rustdag klinkt op 2 mei het startschot voor de 185-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen. De baanwedstrijden voor de Scheveningse kust vinden plaats van vrijdag 9 tot met Pinkstermaandag 12 mei 2008. Het deelnemersveld bestaat uit open boten, catamarans, olympische- en eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen.

Foto: ANP – Martin Stockbridge

Last modified: 14 april 2008
Sluiten