Nieuws

Nieuwe bemanning voor Delta Lloyd

Op maandag kondigde Team Delta Lloyd twee nieuwe bemanningsleden aan. De Nederlander Ed van Lierde keert na een afwezigheid van twee maanden terug als trimmer. (inclusief audio)

13:41

De voormalige Brasil 1-trimmer Marcelo Ferreira (BRA) monstert aan voor de In-Port Race op 4 april. Ferreira won samen met Ericsson 4-schipper Torben Grael tweemaal olympisch goud, eenmaal brons en twee wereldtitels in de Star. De Delta Lloyd gaat naar verwachting op woensdag 25 maart terug het water in.

"Ik ben blij om er weer bij te zijn", zei Van Lierde (foto) op de basis van Team Delta Lloyd. "Het ziet er veelbelovend uit. We gaan echt opnieuw van start met een sterke boot en goede zeilers." Van Lierde verliet de Nederlandse campagne in Singapore. Daar maakte hij plaats voor ervaren stuurmannen in de zware etappes naar China en Brazilië. Op weg naar Qingdao liep de boot echter forse schade op aan de boeg. Doorzeilen was te gevaarlijk en dus volgde vanuit Taiwan het transport per containerschip. Van Lierde: "De intentie was altijd dat ik in Rio zou terugkomen, maar je weet het natuurlijk nooit. Ik denk dat deze pauze op het juiste moment kwam. Ik ben helemaal opgeladen." De Nederlander begon deze Volvo Ocean Race op de boeg, ging in Kaapstad verder als stuurman en keert nu terug als trimmer. "Ik heb er enorm veel zin in", aldus Van Lierde. Naast hem stappen er in Rio nog drie landgenoten aan boord: navigator Wouter Verbraak, voordekker Gerd-Jan Poortman en mediaman Sander Pluijm.

Thuiswater
"Chuny – schipper Roberto Bermúdez de Castro – nodigde me ongeveer drie weken geleden uit. Ik zie het als een mooie kans om met de Delta Lloyd en mijn vrienden in Rio te zeilen", zei Ferreira. Hij wordt daar herenigd met zijn Brasil 1-teammaten Bermúdez de Castro (ESP), Stu Wilson (NZL) en André Fonseca (BRA). Ferreira zal tijdens de In-Port Race van 4 april de spinnakertrim op zich nemen en Fonseca doet de tactiek. "Het is best speciaal om met hen op mijn thuiswater te varen."

Training
Op 12 maart arriveerde de Delta Lloyd in Marina da Gloria te Rio de Janeiro. Sindsdien werkten twee walploegen non-stop aan de oceaanracer om die zo snel mogelijk wedstrijdklaar te maken. Bootbouwer Killian Bushe (IRL) en zijn zevenkoppige team vervingen een carbon boegpaneel van ongeveer 1,10 bij 3,00 meter en een gescheurd dwarsschot (frame). Om de boeg nog sterker te maken, plaatsten ze twee extra frames. Technisch manager Mike Danks (NZL) en zijn mannen stortten zich op de rest van de aanzienlijke kluslijst. Southern Spars rigger Sid Barker (NZL) kwam over om te helpen bij het klaarmaken van de nieuwe mast. Op dit moment geven de zeilmakers vol gas om de nieuwe zeilen voor te bereiden. De weging van de Delta Lloyd staat op woensdag 25 maart gepland, waarna de 70-voeter terug het water in gaat. De training start naar verwachting op 28 maart. Rond die datum zullen de vijf teams finishen, die momenteel aan de monsteretappe van Qingdao/China naar Rio de Janeiro/Brazilië deelnemen.

 

Beluister hier het commentaar van teammanager Tom Touber

 

Bron: Delta Lloyd

Foto’s: Rick Tomlinson/David Branigan/Team Delta Lloyd

Last modified: 25 maart 2009
Sluiten