Nieuws

Nieuwe AC-klasse bekend

Deze week presenteerde America’s Cup Management het nieuwe ontwerpreglement voor de boten waarmee in 2009 voor de 33ste maal om de America’s Cup zal worden gestreden.

11:23

Terwijl alle betrokkenen nog wachten op de uitspraak in de rechtszaak die de Golden Gate Yacht Club bij het New Yorkse hof heeft aangespannen tegen Cup-verdediger Société Nautique de Genève, publiceerde Alinghi’s organisatiebureau ACM afgelopen week het nieuwe ontwerpreglement. Negentig voet lang, 6,5 meter diep en 23 ton zwaar. Dat is in het kort de omschrijving van de nieuwe AC90, zoals de box rule-klasse wordt genoemd.

Hoofdontwerper van Alinghi, de Nederlander Rolf Vrolijk, ziet de nieuwe klasse wel zitten. Vrolijk: “Het is de bedoeling van het nieuwe reglement om boten voort te brengen die optimaal presteren tijdens matchraces én vlootraces. Daarnaast moeten ze het uiterste van de bemanning vergen en natuurlijk imposant zijn om naar te kijken.”

Er doen zich al langer hardnekkige geruchten de ronde dat Alinghi al de nodige sleeptankproeven gedaan zou hebben. Als Cup-verdediger stonden zij immers aan de basis van de nieuwe klasse.
Nu het een en ander definitief op papier staat, kijkt Vrolijk vooruit. “Hopelijk kunnen we beging volgend jaar beginnen met bouwen en komende zomer voor het eerst zeilen.”

Last modified: 2 november 2007
Sluiten