Nieuws

Nieuw record Dakar-Guadeloupe op open catamaran

Benoät Lequin en Pierre Yves Moreau zijn er gisteren in geslaagd om met hun Archi Factory-Octo Finances, een 20-voets open catamaran, in recordtijd de Atlantische oceaan over te steken. In 11 dagen 11 uur, 25 minuten, 42 seconden voeren ze van Dakar in Senegal naar Pointe-à-Pitre op Guadeloupe.

12:43

De laatste nacht leverde een onaangename verrassing op: de boot kapseizde, toen een bui overkwam. Na anderhalf uur lag de boot weer rechtop en kon het duo ze hun weg vervolgen. Het zonnepaneel, de helft van het veiligheidsmateriaal en allerlei andere zaken waren overboord gespoeld, maar dat weerhield ze er niet van om gewoon door te varen.
Op de vraag of het niet een groot risico is om op een open catamaran de Atlantische oceaan over te steken, antwoordden de Bretonse vrienden: “We hebben beiden een gezin en zouden dit nooit doen als het te grote risico’s met zich meebrengt.”
 
Achtergrond
De cv’s van het Franse duo zijn indrukwekkend, met onder meer deelnames aan de Transat 6,50 en Figaro en heel wat mijlen op verschillende ORMA trimarans en IMOCA Open 60’s.
De specialisatie van Lequin en Moreau in materiaal en techniek is terug te zien in de boot. Zo heeft de boot sterk gekantelde steekzwaarden voor extra lift en zijn alle lijnen centraal bedienbaar door de stuurman. Comfort en ergonomie voor de bemanning waren belangrijke eisen tijdens het ontwerpproces.

Geschiedenis
De eerste recordoversteek stamt uit 1986. Een Frans-Australische equippe voer een standaard beachcat in 18 dagen over de plas. Pas dertien jaar later, in 1999, werd het record verbeterd tot 15 dagen, 2 uur en 26 minuten door Hans Bouscholte en de Fransman Gerard Navarin. In 2005 slaagden de Italianen Andrea Gancia en Matteo Miceli bij hun tweede poging erin om de overkant te halen in een recordtijd van 13 dagen, 13 uur, 58 minuten.

(Tekst: Jelmer Bouw, foto: Martin Coudriet)

Last modified: 11 december 2007
Sluiten