Nieuws

Niet meer non-stop

Nederlander Wouter Verbraak en Nieuw-Zeelander Andy Meiklejohn hebben hun race om de wereld moeten onderbreken om de volledige zeilgarderobe te kunnen repareren. Ze legden aan op de Falkland Eilanden.

15:17

Verbraak en Meiklejohn zeilen de Barcelona World Race aan boord van IMOCA Open 60 Hugo Boss. Ze staan op de zevende plaats met nog drie teams in de achtervolging. Het duo heeft achter het anker in een baai van de Falkland Eilanden geprobeerd om de zeilen aan boord te repareren, maar na 48 uur werk kwamen ze tot de conclusie dat een echte stop noodzakelijk zou zijn om de zeilen weer te kunnen gebruiken.

 

Teleurgesteld

Vlak nadat Hugo Boss was vastgemaakt, belde een uitgeputte Verbraak met de organisatie. “Bij ieder zeil dat we uitrolden, ontdekten we steeds meer schade, het was verschrikkelijk. Voor ons gaat deze race niet alleen om de competitie, maar ook om het non-stop zeilen rond de wereld. Daarom hebben we ook zoveel moeite gedaan niet aan te hoeven leggen. We zijn er kapot van dat we geen andere keus hebben.”

 

“Bijna alle zeilen hebben reparatie nodig; het gaat om productiefouten. We moeten gaten repareren en delen van het laminaat vervangen. We hebben geen idee hoe lang het gaat duren. Waarschijnlijk zijn we in ieder geval drie à vier dagen kwijt.”

 

Zeilmaken

De materiaalman van het team, Ross Daniel, is vanuit Engeland overgevlogen met speciale lijm en film om de laminaatzeilen te kunnen repareren. Verbraak en Meiklejohn proberen gebruik te maken van een periode met weinig wind om ook de mastrail te kunnen repareren, die al geruime tijd kapot is.

 

De lokale bewoners helpen waar ze kunnen. Verbraak: “we mogen de kerk gebruiken om de zeilen uit te hangen. Ze hebben ons wel verzocht op zondag de boel even te verplaatsen voor de kerkdienst; dan gaan we buiten het gebouw verder.”

 

Kijk voor meer informatie op www.barcelonaworldrace.org

 

(MvS)

Foto’s: Hugo Boss/Chris Cameron/DPPI

Last modified: 25 maart 2011
Sluiten