Nieuws

Nico Budel weer in veiligheid

Zeiler Nico Budel is gered. De deelnemer aan de Portimão Global Ocean Race werd vanmiddag van boord gehaald door een vrachtschip.

16:11

Budel kampte al drie dagen met kielproblemen op zijn boot Hayai. De bulb zat nog maar op enkele punten vast aan de vin, met het risico dat hij helemaal los zou komen en de boot zou omgaan. Budel bevond zich in de zuidelijke Indische Oceaan, waar hij de afgelopen dagen met zeer slecht weer te maken had. De organisatie van de race spoedde zich dan ook om tot een oplossing te komen.

 

Racedirecteur Josh Hall: "Het was me compleet duidelijk dat de bulb op ieder moment kon loskomen. Het enige wat ons te doen stond was Nico zo snel mogelijk van de boot af te krijgen en op een ander schip."

 

Die oplossing kwam in de vorm van het koopvaardijschip CSK Radiance, een vrachtschip van 17.000 ton. Het was bepaald niet makkelijk voor het grote schip om goed in de buurt van het jacht van Budel te komen, vertelt Hall: "Er stonden golven van zeven meter bij een wind van 20 knopen. Dat maakte het lastig om het schip langszij de Hayai te manoeuvreren. De kapitein en zijn bemanning zijn duidelijk ervaren zeelui en wij bedanken ze nadrukkelijk."

 

De Hayai is lek geprikt en wordt aan de zee prijsgegeven, zodat hij binnen een paar uur zal zinken. Dat om ervoor te zorgen dat de boot geen gevaar vormt voor de scheepvaart.

Last modified: 30 december 2008
Sluiten