Nieuws

Negen kwalificatiemomenten voor de Spelen van 2008

'Wie over twee jaar wil deelnemen aan de Olympische Spelen van Peking moet redelijkerwijs uitzicht hebben op een plaats bij de eerste acht.' Het NOC*NSF maakte afgelopen woensdag de normen en limieten bekend voor deelname aan de Olympische Spelen van 2008.

07:38

‘Wie over twee jaar wil deelnemen aan de Olympische Spelen van Peking moet redelijkerwijs uitzicht hebben op een plaats bij de eerste acht.’ Het NOC*NSF maakte afgelopen woensdag de normen en limieten bekend voor deelname aan de Olympische Spelen van 2008. Naast dit uitgangspunt van NOC*NSF zijn er meer veranderingen ten opzichte van Athene voor de topzeilers en topsurfers van het Watersportverbond.


De selectie
De Olympische Spelen in 2008 zijn van 8 tot en met 24 augustus in Beijing. De zeilwedstrijden zijn in Qingdao. De selectie voor elk van de elf olympische zeil- en surfevenementen bestaat uit drie stappen:
1. de ISAF/IOC kwalificatie per land
2. de NOC*NSF kwalificatie per land
3. de Watersportverbond nationale selectie
Stap 1 is dat een land, met uitzondering van het gastland, zich in iedere klasse moet selecteren, omdat het totale aantal deelnemers beperkt is: maximaal 400 zeilers waarvan minimaal 30% dames. Deze selecties vinden plaats op het WK in 2007 en het WK in 2008.
Stap 2 is het voldoen aan de selectiecriteria zoals deze door NOC*NSF bekend zijn gemaakt. Dit betekent voor de olympische zeilers en surfers dat er één of twee limieten gehaald moeten worden. Haalt een topzeiler een plaats bij de eerste vier op een aangewezen kwalificatiemoment, dan is één limiet voldoende voor nominatie. Bij een top 5-8 plaats zijn twee limieten nodig. In de periode 1 januari 2007 – 16 juli 2008 zijn negen kwalificatiemomenten vastgesteld. Ook nieuw ten opzichte van Athene is dat de Pre Olympics in 2007 toegevoegd zijn als kwalificatiemoment.
– vier evenementen in 2007: Holland Regatta (m.u.v. de Starklasse), Bacardi Cup (alleen voor de Starklasse), EK, WK en Pre Olympics
– vijf evenementen in 2008: gebaseerd op maatwerk per klasse (o.a. EK, WK, Hyères, Holland Regatta, Kieler Woche en Bacardi Cup)
Stap 3, de Nationale selectie is nodig als er meerdere kandidaten zijn die zich kwalificeren volgens de normen en limieten.


Bondscoach Jaap Zielhuis kan zich goed vinden in het uitgangspunt voor de normen en limieten van NOC*NSF. “Samen met technisch directeur van NOC*NSF, Charles van Commenee, hebben we gekeken naar hoe het gegaan is in Sydney en in Athene en daar hebben we de goede dingen uitgehaald. Twee limieten halen is misschien strenger, maar de idee erachter is om alleen kanshebbers voor een medaille naar de Spelen van Beijing te sturen. We willen dat alle leden van de ploeg hetzelfde doel hebben: een medaille. Daarmee creëer je eenheid en daar sta ik volledig achter.” Tevreden is Zielhuis over de toevoeging van de Pre Olympics in 2007 als kwalificatiemoment. “Daar hebben we met Van Commenee overleg over gevoerd omdat dit in de regel geen kwalificatiemoment is. Echter in China is het weer zo specifiek dat je de mogelijkheid als zeiler of surfer gewoon moet hebben om je daar te kwalificeren.”


Bron: Watersportverbond


 

Last modified: 20 oktober 2006
Sluiten