Nieuws

Nederlandse zeilers goed van start in Weymouth

De meeste Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg gingen goed van start tijdens de eerste dag van de ISAF World Cup in Weymouth, Engeland.

10:10

Dames aan kop

Op het Olympische wedstrijdwater voor de Zuid Engelse kust deden vooral de Nederlandse dames van zich spreken tijdens de Skandia Sail for Gold Regatta. Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf wonnen alle vijf matches die ze vandaag zeilden bij het matchracen in hun poule van acht. Marit Bouwmeester, die in de Laser Radial uitkomt liet iedereen het nakijken met twee eerste plaatsen. De kersverse vicewereldkampioene gaat aan de leiding in een vloot met 46 deelnemers.

Mannen ook goed uit de blokken
Ook de kernploegmannen starten goed. In de sterk bezette Laser klasse staat Delta Lloyd kernploeglid Marc de Haas tweede. Talentploeg zeiler Eduardo van Vianen staat vierde van de maarliefst 175 deelnemers.

Windsurfer Dorian van Rijsselberge kwam goed uit de startblokken. De Texelaar staat nu derde achter de huidige wereldkampioen Nick Dempsey (GBR). Aan de leiding gaat de Portugese windsurfveteraan Joao Rodrigues in de RS:X-klasse.

Wereldkampioenen komen sterk terug
De 470-wereldkampioenen bij de dames Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan vierde in de ranglijst na de eerste dag. Het tweetal begon met een 18e plaats, maar zette dat snel weer recht met een overwinning in race twee. Berkhout zei achteraf dat het een boeiende maar uitdagende dag was met wisselende omstandigheden.

Paralympische zeilers in vorm
Nog geen maand geleden wonnen Udo Hessels, Marcel van der Veen en Mischa Rossen het wereldkampioenschap IFDS (International Federation for Disabled Sailing) in de Paralympische Sonar-klasse. Nu gaan ze weer aan de leiding op het Paralympische wedstrijdwater met twee overwinningen op de eerste dag.

Thierry Schmitter in de 2.4mR staat tweede in de ranglijst, op eenzelfde aantal punten als de Fransman Damien Seguin die aan de leiding gaat.

Nieuwkomer
Opvallend was dat ook Marcelien de Koning heel goed startte. De nieuwkomer op de surfplank pakte haar eerste top 10-resultaat vandaag op World cup niveau in de RS:X-klasse. De Koning, die geen onderdeel van de Delta Lloyd kernploeg is, was erg blij met haar achtste plaats.

Come back van oud gedienden
Pieter-Jan Postma en Roy Heiner zijn ook van de partij in Zuid Engeland. Beiden maakten ooit onderdeel uit van de kernploeg. Heiner won in 1996 de bronzen Olympisiche medaille in de Finn-klasse en komt nu uit in de Star  met Gert van der Heijden. Het duo staat na de eerste dag op de 17e plaats.
 
Postma, die nog tweede werd in de Finn-klasse tijdens de WK in 2007 staat nu zesde.


Zie voor een compleet overzicht van de resultaten: www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Tekst: Simon Keijzer/MvS

Last modified: 10 augustus 2010
Sluiten