Nieuws

Nederlands zilver op Jeugd Olympische Spelen

Op de Jeugd Olympische Spelen in Singapore heeft Daphne van der Vaart in de Byte-CII-klasse de zilveren plak in de wacht gesleept.

14:11

Afgelopen dinsdag zeilde de 16-jarige Van der Vaart uit Rijpwetering in de slotwedstrijd als tweede over de finish en steeg daarmee in het algemeen klassement van de derde naar de tweede plaats.

 

Netjes en gecontroleerd

In tegenstelling tot een reguliere medalrace verschenen in de slotrace alle deelnemers aan de startlijn. De race telde niet dubbel, maar eventuele tegenvallende resultaten mochten ook niet worden afgetrokken. Bij een eventuele valse start zou dus alle kans op een medaille verspeeld worden.

 

Van der Vaart startte gunstig. “Er stond een flinke stroming bij de start, dus ik heb een veilige plek gekozen. Daarna heb ik in het kruisrak geen enkel risico genomen en gecontroleerd gevaren, waardoor ik als achtste bij de zijboei kwam.”

 

Voor het zilver ging Van der Vaart het duel aan met de Duitse Constanza Stolz, op dat moment nummer twee in het klassement. Om de tweede plaats te kunnen bemachtigen moest Stolz tenminste vijf boten achter liggen op Van der Vaart. “Het veld lag heel dicht bij elkaar. Na de eerste boei heb ik als enige op de stroom gelet en opnieuw gecontroleerd gevaren, waardoor ik als derde aankwam bij de bovenboei.”

 

In het laatste voordewindse rak was Van der Vaart erg snel en wist ze de nummer één in het veld bij te benen, met een tweede plaats als resultaat. Stolz eindigde achter in het veld en won de bronzen medaille. Het goud ging naar de Oostenrijkse Lara Vadlau.

 

Inhaalrace

Van der Vaart is “waanzinnig blij” met haar tweede plaats. “Ik moest na een slechte tweede dag van heel ver komen. Ik had drie slechte races staan en mocht er maar twee aftrekken. Ik heb daardoor het hele toernooi het gevoel gehad dat ik aan een inhaalrace bezig was. Ook vandaag nog.”

 

“Ik heb heel veel geleerd hier, dat was niet zo geweest als ik het goud had gewonnen zonder fouten te maken. Je moet soms in tien seconden een beslissing nemen en die kun je niet meer terugdraaien. Van de fouten die ik toen heb gemaakt, heb ik in de volgende races profijt gehad.” Aldus Van der Vaart. 

 

Oranje

De gouden plak voor Van der Vaart is de vierde medaille in voor Nederland op het evenement. De Nederlandse hockeysters wonnen al goud, handboogschutter Rick van den Oever pakte het zilver en de wielerploeg mocht het brons in ontvangst nemen. (MvS)

Foto’s:

SPH-SYOGOC/Alphonsus Chern/Samuel He

Last modified: 26 augustus 2010
Sluiten