Nieuws

Nederlands goud en zilver in preolympisch Qingdao

De Nederlandse zeilsters in de Yngling, Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Janneke Hin hebben vandaag de Medal Race gewonnen en daarmee de Good Luck Beijing 2006 Qingdao International Regatta, het eerste test evenement voor de Olympische Spelen van 2008. Steven Le Fevre wist zich in het top Laserveld knap te handhaven en behaalde in de Medal Race de vierde plaats. Hiermee komt hij op een mooie tweede plaats in het eindklassement.

14:46

De Nederlandse zeilsters in de Yngling, Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Janneke Hin hebben vandaag de Medal Race gewonnen en daarmee de Good Luck Beijing 2006 Qingdao International Regatta, het eerste test evenement voor de Olympische Spelen van 2008. Steven Le Fevre wist zich in het top Laserveld knap te handhaven en behaalde in de Medal Race de vierde plaats. Hiermee komt hij op een mooie tweede plaats in het eindklassement.


Terugblikkend is bondscoach Jaap Zielhuis heel stellig in zijn mening: “We kunnen hier zeilen en dat gaat ook gewoon gebeuren! Er zijn goede series en goede wedstrijden mogelijk. Het comité moet nog wel veel leren, bijvoorbeeld op het gebied van boeien uitleggen. Maar daar hebben ze nog even tijd voor. Het evenement is zeilwaardig, ondanks de negatieve geluiden vooraf. De zeilers die in de wereldtop bovenaan varen, komen hier ook als besten uit de bus. Het lichte weer moeten we accepteren en we weten nu dat er, qua wind, ook goede zeildagen zijn.”


Laser
De Laser Radial zeiler Steven Le Fevre (19) is voor deze wedstrijdserie in de Laser gestapt. Een experiment om te kijken wat zijn lichte gewicht (64 kg) in deze klasse voor voordeel brengt bij licht weer. “Het was voor mij heel spannend en ik wilde graag aan dit experiment meewerken”, vertelt de  enthousiaste zeiler uit Santpoort. “Het ging hartstikke goed, maar ik had zeker geluk dat wij een rustdag hadden op de dag dat de wind sterk was. Door mijn gewicht is definitief overstappen naar de Laser uitgesloten, dat is echt niet haalbaar. Het ideale gewicht in die klasse is tachtig kilo. Ik ga nadenken over de 470-klasse of de 49er, want ik wil wel graag in een olympische klasse gaan varen. Nu eerst genieten en zaterdag lekker naar huis.”


Yngling
Terwijl op de achtergrond een Chinees orkest voor de tiende keer het Wilhelmus aan het oefenen is, doet Mandy Mulder telefonisch verslag van de race. “We hadden een supermooie start vandaag, aan het einde van de startlijn. Onze coach, Maurice Paardenkooper dacht eerst dat we niet op tijd zouden zijn, maar doordat we stroom mee hadden waren we exact op tijd over de lijn en lagen meteen voor op de andere negen teams. Deze voorsprong hebben we de hele race gehouden.” Op de vraag hoe de meiden met de spanning zijn om gegaan, geeft Mandy toe dat ze wat nerveus waren. “In de Medal Race krijg je dubbele punten en als je dan achterin vaart, dan kan je je goede positie in het tussenklassement wel vergeten. Maar door de goede start en de koppositie waren de kriebels al snel over.”


Voordek
Voor deze wedstrijdserie had coach Maurice Paardenkooper de voordekfunctie aan Janneke Hin toebedeeld, terwijl ze normaliter stuurvrouw is. Dit was even wennen voor de Amsterdamse zeilster. “Meestal ben ik stuurvrouw, maar ik vond het superleuk om nu een andere positie in te nemen. Je hebt een heel goed overzicht en kunt meedenken met de tactiek. Natuurlijk moest ik wennen aan bepaalde handelingen, maar de sfeer aan boord was super en we hebben het reuzeleuk gevonden.”


Met argusogen kijkt nu ook de internationale top naar de Nederlandse voorbereiding op de Olympische Spelen van 2008. Negen zeilsters in drie boten, waarvan de samenstelling elke keer wisselt. Drie leden van het team, nog nooit samen in één boot gezeten, behalen een gouden medaille.
Lachend zegt Janneke: “Het is voor ons iedere keer anders en voor de concurrentie ook. Zij weten niet wat zij kunnen verwachten als wij starten omdat ook zij onze samenstelling (en dus de sterke en zwakke kanten) niet kennen. Toen wij aankwamen als team rolden de ogen uit de hoofden van onze concurrenten. Maar het werkt! We maken elke keer stappen vooruit en zijn alle negen superenthousiast en onze vorderingen groeien. We zijn een beetje ongrijpbaar voor de anderen. Voor ons is het een echte uitdaging en laat de rest maar goed de bibbers krijgen.”


Einduitslagen
Yngling, eindstand na negen races en Medal Race
1. Mandy Mulder, Brechtje van der Werf, Janneke Hin (Ned), 25 punten
2. Helena Lucas, Annie Lush, Lucy MacGregor (Gbr), 32 punten
3. Xiaqun Song, Xiani Li, Chuanshuang Zhang (CHN), 43 punten


Laser, eindstand na tien races en Medal Race
1. Paul Goodison (Gbr), 81 punten
2. Steven Le Fevre (Ned), 92 punten
3, Andrew Murdoch (Nzl), 97 punten


RS:X, eindstand na tien races en Medal Race
1. Zhennan Fang (Chn), 57 punten
2. Feng He (Chn), 62 punten
3. King Yin Chan (Hkg), 63 punten
14. Joeri van Dijk, (Ned), 197 punten
16. Casper Bouman (Ned), 205 punten

Last modified: 30 augustus 2006
Sluiten