Nieuws

Nederlanders succesvol in Australie

De Nederlandse zeilers in de Olympische 470 klasse behaalden op 6 december 2007 goede resultaten op de open Australische Kampioenschappen in Sydney. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout wisten het evenement te winnen. Sven en Kalle Coster eindigden ook op het podium met een derde plaats.

10:33

De Nederlandse topzeilers zijn eind november 2007 vertrokken om zich op het zuidelijk halfrond voor te bereiden op de Olympische Spelen en het aankomende WK 470 in Melbourne (23 tot en met 30 januari 2008).

Coach Jacco Koops was zeer tevreden met zijn zeilers. “Beide teams hebben heel goed gevaren. Een sterke serie. Dit vormt een goede basis om te groeien naar de Olympische Spelen maar ook het WK.”

Op de laatste dag stonden de broers Coster nog op een gedeelde eerste plaats met hun rivalen en de huidige Wereldkampioenen uit Australie Nathan Wilmot and Malcolm Page. In de laatste race anticipeerden ze niet voldoende op een grote winddraaiing. Als gevolg daarvan moesten ze de Fransen en Australiërs voor laten gaan in het klassement. De Nederlandse zeilers zijn niet de enigen die in Australië overwinteren. Koops vervolgt: “In december zijn we materiaal aan het testen en verbeteren, terwijl we ook wat meer willen focussen op de tactische en strategische aspecten van het wedstrijdzeilen. Het is hier goed zeilen, we kunnen veel uren maken en het zijn goede wedstrijden met veel sterke tegenstanders.”

In januari verschuift de focus. “Dan gaan we ons richten op het WK. Maar onze focus ligt eigenlijk nu al op de Olympische Spelen in China. Daarvoor zijn wij juist materiaal aan het testen.”

Op een dag dat er drie wedstrijden gezeild werden hield Koops zijn zeilers een race aan de kant. “Kalle is net hersteld van een schouderblessure en die schouder willen we niet overbelasten. Marcelien was al een poosje ziek. Dus we hielden het die dag voor gezien.”

Koops wist nog te melden dat Sinterklaas onderweg was naar Australië, nu zijn klus er in Nederland opzit. “Ja dat gaan we vieren, maar het duurt nog even voordat die beste man hier is.”

Ook de andere Nederlandse Kernploeg zeilers zijn bezig met de voorbereidingen op de Olympisiche Spelen. De Yngling dames trainen in Portimao (Portugal) in condities die het meest lijken op die van China. Het WK Yngling wordt in februari 2008 gevaren in Miami. Windsurfer Casper Bouman is in Auckland (Nieuw Zeeland) en bereidt zich voor op zijn WK dat in januari 2008 gevaren wordt. Pieter-Jan Postma zeilt in de Finn klasse en traint op het moment in Athene samen met onder andere zijn Spaanse concurrent en huidig Wereldkampioen Rafael Trujillo en de Griek Aimilios Papathanasiou (5de op WK). Postma’s WK is eind januari in Melbourne.

Tekst: Simon Keijzer

Last modified: 7 december 2007
Sluiten