Nieuws

Nederlanders presteren goed op Commodores’ Cup

Op de slotdag van de Rolex Commodores’ Cup 2008 wist de Roark (rotterdam) als beste individuele boot te eindigen. Door een overtrekkend front waren de condities ruig met vlagen tot 35 knopen. Tactisch zeilen maakte daarom plaats voor risicomanagement.

12:04

De Nederlandse Slainte verloor zijn mast. Ook de Roark kampte met problemen, want in het tweede voor de windse rak bliezen ze kort achter elkaar twee spinnakers op. Aangezien het om seconden ging, bleef het tot aan het einde spannend. Uiteindelijk was het verschil met de Ierse Antix Eile slechts een halve punt. Hiermee evenaart de Roark de prestatie van de Holmatro in 2004. De Rosetta from the Rocks (Scheveningen) werd vijfde en de Holmatro ING Real Estate (Zeeland) achtste. Als Team Rood eindigen ze op de zesde plaats overall. GBR Red pakte de eindzege.

“Het was vandaag een kwestie van je spullen heel houden”, zegt Holmatro ING-schipper Lennard van Oeveren. Op de startlijn kregen ze het aan de stok met de Nederlandse Daikin Airco: “Zij wilden niet omhoog en wij konden niet omlaag, want daar lag de Checkmate. We waren redelijk weg. Aan de wind was het vervolgens zaak om niet om te vallen en onder de spinnaker was het vliegen of duiken. We hebben ervoor gekozen om niet te gijpen en zo lang mogelijk over één boeg door te gaan. Dat was een goede beslissing, want na de drop nam de wind toe tot 32-36 knopen. Op dat moment zag je overal spinnakers vliegen en boten uitvallen.” De Checkmate en Daikin Airco moesten het strijdtoneel verlaten met gescheurde grootzeilen.

Ook Gideon Messink is te spreken over de geboekte progressie: “Het is een jonge ploeg met een nieuwe boot. We moeten nog een hoop leren, dus het is heel goed dat we dit hebben gedaan. Ze hebben zeker progressie gemaakt.” Messink juicht het toe dat drie Nederlandse teams mee deden: “Dat is goed. Ik vind alleen dat er in het vervolg een selectieweekend moet plaatsvinden. Zodat de sterkste teams bij elkaar zitten.” Over de verrassingen van deze Commodores’ Cup zei Messink: “Het is frappant dat de boten die speciaal voor dit evenement zijn gebouwd, het niet zo goed hebben gedaan. Dan heb ik het over de flat out IRC racers, zoals de Mills en Ker’s. De Roark heeft heel sterk gevaren. Kees is er jarenlang mee bezig geweest en hij maakt het hier waar.”

Team Rood eindigde zoals gezegd als zesde overall. Team Wit (Checkmate, Connect Lesonal en Slainte) eindige als elfde en Team Blauw (Daikin Airco, Playmate en Weerga) als veertiende.

Tekst en foto: Diana Bogaards

Last modified: 9 juli 2008
Sluiten