Nieuws

Nederlander schippert tijdelijk in Barcelona World Race

Vanwege de acute blindedarmontsteking van de Brit Alex Thomson, staat Nederlander Wouter Verbraak tijdelijk aan het roer van Hugo Boss.

18:54

De overige deelnemers stemden unaniem in met Verbraak als tijdelijke vervanger voor Thomson. De 35-jarige Nederlander is tien tot veertien dagen de partner van Nieuw-Zeelander Andy Meiklejohn aan boord van de IMOCA Open 60 van Hugo Boss. Tijdens de voorbereidingen door het Hugo Boss-team was Verbraak betrokken bij de navigatie- en weersystemen. Ook heeft hij eerder met Meiklejohn aan boord samengewerkt.

 

Vertrouwen

In een interview met de wedstrijdorganisatie zegt Verbraak voldoende ervaring te hebben om de boot te kunnen besturen. “Ik heb op de boot weinig echte zeiluren gemaakt, maar ik was betrokken bij de voorbereidingen van Alex (Thomson red.) en we hebben veel samengewerkt aan weer- en routestrategieën. Ik ben dus goed bekend met de boot en de systemen aan boord”, zegt Verbraak. “De sleutel tot succes in deze race is uithoudingsvermogen, wat volgens mij valt of staat bij voorbereiding. Ik heb het volste vertrouwen in onze voorbereiding.”

 

“Uiteraard heb ik er veel zin in om echt te gaan varen met de boot. De planning is om maximaal twee weken op de boot te varen voordat Alex het overneemt. Op zich jammer dat ik niet langer mee kan, maar ikzelf en mijn gezin zijn ook niet voorbereid op een reis om de wereld.”

 

Dual handed

Meiklejohn is opgelucht. “Het is fijn om te weten dat iedereen er achter staat en dat het allemaal door kan gaan. Niet gaan was ook een van de opties. Niemand wilde dat, dus we hebben hard gezocht naar een goede oplossing.” Hij is overtuigd van Verbraaks kwaliteiten als zeiler, maar onderkent ook dat hij geen volwaardige vervanging vormt. “Wouter is een fantastische zeiler, maar hij heeft op deze boot weinig gevaren. Tegen de vaaruren van Alex kan hij niet op. Wouter en ik moeten selectief met onze energie omgaan en de juiste momenten kiezen om de boot tot haar maximale prestatie aan te sporen.”

 

Strategie

De rolverdeling aan boord zal anders zijn dan met Thomson aan boord. “Alex en ik doen eigenlijk alles samen”, zegt Meiklejohn, “maar nu zal ik het meeste zeilwerk doen en Wouter de navigatie volledig op zich nemen. De focus zal nu liggen bij het opbouwen van routine, waarin Wouter zich de boot eigen kan maken. Hij is een fantastisch navigator en heeft zowel in de Volvo Ocean Race als in de America’s cup gevaren. Aan technische kennis dus geen gebrek. Routine opbouwen en de boot heel houden krijgen prioriteit.”

 

Wouter Verbraak heeft jaren ervaring als navigator tijdens diverse offshore- en oceaanraces, waaronder de Volvo Ocean Race, de America’s Cup, de Transat Jacques Vabre en tientallen andere bekende wedstrijden.

Kijk voor meer informatie op www.barcelonaworldrace.org.

Foto’s: Barcelona World Race/Jean Marie Liot/DPPI

(MvS)

Last modified: 4 januari 2011
Sluiten