Nieuws

Najad-werf bankroet

Najad in Zweden is failliet. Dat heeft de werf dinsdagmiddag in een persverklaring bekend gemaakt. In het bericht wordt als reden voor het bankroet, naast de tegenvallende verkopen als gevolg van de economische malaise, een beschuldigende vinger richting Alfred van Wincoop gewezen.

16:46

De Nederlander was tussen 2004 en 2009 eigenaar van de werf. Volgens de huidige directie van Najadvarvet AB heeft Van Wincoops een onverantwoorde expansiedrift gehad en tal van onjuiste investeringen gedaan.

Het nieuws over het faillissement moest Alfred van Wincoop dinsdagmiddag van Zeilen horen. “Ik wist nog van niets. Ik ben twee jaar geleden vertrokken. Sindsdien heb ik met niemand meer contact gehad. Ik heb net even snel de verkoopleider gebeld. Die bevestigde het trieste nieuws. Hij vertelde dat om half vier het personeel is geïnformeerd. Ik heb de persverklaring net gelezen. Ik vermoed dat die door de Engelse investeerders (Animatrix Capital LLP) is geschreven. Niet door de mensen in Zweden. Uit het bericht proef je veel frustratie. Het is niet terecht om mij de Zwarte Piet toe te schuiven. In mijn tijd hebben we veel geïnvesteerd en goede resultaten geboekt. De winst hebben we weten te verdubbelen, maar de tijden zijn veranderd. Wat ik van de verkoopleider begreep is dat het laatste half jaar nauwelijks een boot is verkocht. Dit is een drama voor de werf, de mensen die er werken, de leveranciers en de klanten. Het gaat mij echt aan het hart wat nu gebeurt. Het was een prachtig bedrijf dat geweldige zeiljachten bouwde. In dit soort situaties wordt altijd een zondebok gezocht. Ik ben al twee jaar weg en voel mij daarom absoluut niet aansprakelijk. Dat mijn naam in dit verband genoemd wordt, betreur ik. Ik weet dat ik veel goede dingen heb gedaan. Het is buitengewoon triest.”

De Najad-werf in Zweden bouwde al sinds begin jaren ’70 van de vorige eeuw zeiljachten. Kwaliteit, prestatie, veiligheid en schoonheid stonden hoog in het vaandel.

(EvS)

Last modified: 10 augustus 2011
Sluiten