Nieuws

Mogelijk slachtoffer minitransat

De organisatie van de minitranst maakt zich grote zorgen over Alexander Scrizzi. De deelnemer is de finishplaats voorbij gevaren.
UPDATE 27 okt 20:00: Alexander Scrizzi leeft! Hij is zijn gps kwijtgeraakt en dacht 400 mijl noordelijker te zijn dan hij daadwerkelijk is.

10:22

Er is nog steeds geen contact gemaakt met Alexander Scrizzi op zijn oceaanracer Phoenix. Sinds de dolldrums vaart de boot een koers die gelijk is aan de andere boten. Scrizzi zat wel meer dan 150 mijl oostelijker dan alle andere boten. Op het moment dat de vloot de koers aanpaste en richting Bahia begon te sturen deed Scrizzi dit niet. Hij passeerde Bahia op een afstand van 350 mijl.

Alaxander Scrizzi is een van de 79 deelnemers aan de minitransat, een solowedstrijd van Frankrijk naar Brazilië in boten van maximaal 6 meter 50 lang. In de tweede etappe van Maderia naar het Braziliaanse Bahia passeren de deelnemers eerst de dolldrums en dan er evenaar.

Vanaf het moment dat de boot de finishplaats Bahia op negentig graden had en dus en had moeten gijpen om koers te zetten naar de aankomsthaven, heeft de organisatie alarm geslagen en een crisisteam in werking gesteld.

De wedstrijdorganisatie heeft een vliegtuig gecharterd en heeft de zeilende mini kunnen vinden. De boot vaart met een rif in het grootzeil en de grote spinnaker op met een snelheid van iets boven de negen knopen. Vanuit het vliegtuig is in de kajuitingang iets te zien wat een mens zou kunnen zijn. Ondanks herhaaldelijke oproepen via de marifoon is er geen visiueel of radio conctact met de zeiler.

Inmiddels is er ook een vliegtuig van de Braziliaanse luchtmacht naar Scrizzi gevlogen en stoomt een 50 meter lang schip van de Braziliaanse marine naar de Phoenix.                                   

De organisatie lijkt nog te geloven in een goed afloop. De vraag is of de zeiler nog aan boord is van zijn boot. Ook kan het zijn dat hij gewond is en zich niet kan verplaatsen. Het lijkt alsof de boot op het lange rechte stuk vanaf de dolldrums zo nu en dan van licht koers is gewijzigd. Deze koerswijzigingen zouden ook veroorzaakt kunnen zijn door verschillen in wind en stroom. In dat geval zou de stuurautomaat al anderhalve week niet zijn bediend.

UPDATE 27 okt 12:00
De Phoenix is van koers gewijzigd. De boot vaart nog steeds niet richting Bahia maar vaart wel richting de kust. De Phoenix is gegijpt en vaart nu met zeven knopen op een koers van 248 graden. Er zijn inmiddels twee vliegtuigen laag over zijn boot gevlogen en beide keren is er geen leven aan boord gedetecteerd.

foto: www.transat650.org

Last modified: 27 oktober 2009
Sluiten