Nieuws

Mini Transat start zondag

Aanstaande zondag 7 september start een oceaanrace voor boten ter grootte van een bestelbus. De Tra…

16:11

Aanstaande zondag 7 september start een oceaanrace voor boten ter grootte van een bestelbus. De Transat 650, beter bekend als de Mini Transat, wordt om de twee jaar gezeild. De 70 deelnemers varen in hun eentje op oceaanracers van 6,5 meter van La Rochelle in twee etappes naar Salvador de Bahia in Brazilië, 4300 mijl verderop.


Vroeger
In 1977 had Bob Salmon het gehad met de al maar duurder wordende oceaanraces, zoals de Ostar. Hij organiseerde een transatlantische race naar het Caraïbisch gebied waaraan iedereen mee kon doen en geld niet het verschil mocht maken tussen winst en verlies. Om de kosten te drukken waren boten langer dan 6,5 meter niet toegestaan. 23 solozeilers voelde er wel wat voor en verschenen veelal in zelf vertimmerde boten aan de start, toen nog in Plymouth. Op het laatste moment wisten de Franse autoriteiten te voorkomen dat de start in Frankrijk plaatshad. Men dacht niet dat er ook maar een boot de overkant zou bereiken en wilde niets met de race te maken hebben.


Tegenwoordig
In de loop der jaren is de Transat 650 uitgegroeid tot een internationale kweekvijver voor oceaanzeilers. Grote namen als Ellen MacArthur, Michel Desjoyeaux en Bernard Stamm begonnen hun carrière op een ‘mini’. De boten worden ontworpen door gerenommeerde bureau’s en zijn vaak varende laboratoria. Ontwerpers proberen eerst op kleine schaal hun ideeën uit, voor ze ze op een 60-voeter toepassen.


Jeanne Gregoire zeilde de Mini Transat van 2001 en komt dit jaar uit in het Figaro-circuit. Sander Bakker deed de zelfde logische stap. (Foto: Jaques Vapillon)
Nederlanders
Hans Bouscholte nam in 1993 deel aan de Mini, maar kwam niet aan de overkant. Sander Bakker echter, kwam in 2001 wel over de finish, na veel materiaalproblemen en tussenstops. Dit jaar zal er geen Nederlandse deelnemer zijn.


Deelnemers
Gedurende dit zeilseizoen zijn de Mini-zeilers tegen elkaar aan het sparren geweest, trainend voor de meest belangrijke wedstrijd van het seizoen, de Transat 650. Een paar namen vallen op. Olympisch medaillist en Amerikaan Jonathan McKee doet met zijn Team McLube voor het eerst mee, maar vaart erg hard en vooral gemakkelijk. Maar ook Fransman Samuel Manuard en zijn Tip Top Too is een van de favorieten. Hij werd in 2001 vierde. Statistisch gezien is Manuard in het voordeel. Nog nooit won iemand die voor het eerst meedeed de Transat 650.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten