Nieuws

Mini-Transat van start

In het Franse La Rochelle beginnen 80 mini’s aanstaande zondag aan de zes weken durende trans-Atlantische oversteek naar Brazilië. Naast Christa ten Brinke en Ysbrand Endt nemen de Nederlandse zeilers Lucas Schröder en Robert Rosen Jacobson deel aan de race.

15:56

22 september 2011

Christa en Ysbrand zijn het eerste echtpaar dat ‘samen solo’ deelneemt aan deze ultieme uitdaging voor solozeilers. Zij doen, ieder in een eigen boot, mee om te winnen van zichzelf, van de elementen, maar ook van de andere deelnemers. Ysbrand: “Deze race is fysiek en mentaal extreem zwaar en het is echt heel bijzonder om een dergelijke uitdaging samen met je vrouw aan te gaan; om te weten dat ook zij straks alleen op de oneindige oceaan vaart.”

Christa is één van de slechts zes vrouwen die meedoet aan deze zeilrace. De kunstenares de enige niet-professionele schipper in de race. “Ik ben heel fanatiek en zeer goed voorbereid. De uitdaging zit ‘m voor mij vooral in het volbrengen van de oversteek. Hoewel ik mezelf ook graag als een geduchte outsider zie!”

De Charente-Maritime/Bahia Transat 6,50, oftewel de mini Transat 6,50 vindt één keer in de twee jaar plaats en beleeft dit jaar haar 18e verjaardag. De race over 4.200 zeemijl (bijna 8.000 kilometer) geldt als één van de zwaarste en meest eenzame individuele oceaanraces ter wereld.

Dat een trans-Atlantische oversteek niet zonder gevaar is, bleek al tijdens de voorbereidingen. Op 12 september jongstleden is zeiler en goede vriend van Christa en Ysbrand, de Fransman Jean-Marc Allaire, bij zijn tocht naar La Rochelle overboord geslagen en verdronken. Christa: "De zee geeft en de zee neemt. Jean-Marc verloor van de zee. We leven mee met zijn familie en zijn heel erg geschrokken van zijn overlijden.”

(EvS)

Foto: Ellen van Trigt

Last modified: 23 september 2011
Sluiten