Nieuws

Michelle Broekhuizen ook Jeugd Europees Kampioene

Binnen twee weken twee titels veroveren leek vooraf een onmogelijke opgave, maar is toch werkelijkheid geworden.

21:26

Vorige week veroverde de 17-jarige Laser Radial-zeilster Michelle Broekhuizen al de gouden medaille tijdens het ISAF Jeugd WK. Sinds gisteren is Broekhuizen ook Jeugd Europees Kampioene.

Na de loodzware strijd om het ISAF Jeugd WK (dit overkoepelende WK voor zeilers onder 19 jaar is het belangrijkste zeilevenement voor junioren) leek het gecombineerde Jeugd EK en Jeugd WK in de Laser Radial te Largs (Schotland) meer op een "after party" te gaan lijken dan een serieuze strijd om de medailles. Het leek immers onmogelijk om na een dergelijk belangrijk kampioenschap als het ISAF Jeugd WK binnen een paar dagen weer de concentratie op te pakken richting een nieuw kampioenschap. Bij de start van het Jeugd EK/WK was het ook moeilijk voor Broekhuizen om het juiste ritme weer op te pakken en de euforie rondom de wereldtitel even te vergeten.

Coach Rodie van Mackelenbergh: "Michelle was in het begin nog een beetje afwezig en we konden haar dat ook moeilijk kwalijk nemen. Bijna alle meisjes die deel hadden genomen aan het ISAF Jeugd WK in Istanbul moesten genoegen nemen met een start in de middenmoot tijdens dit EJK/ WJK. Alleen bronzen medaille winnares Erika Reineke (USA) ging heel voortvarend van start en gaf Michelle het goede voorbeeld. Puur op routine wist Michelle toch weer naar de top van het klassement te komen." Naarmate het evenement vorderde kwam de concentratie langzaam weer terug en bewees Michelle momenteel de beste jeugdzeilster in de wereld te zijn.

Aangezien dit Jeugd WK in Europa werd gezeild werd het gecombineerd met het Europees kampioenschap voor junioren, wat betekent dat de beste Europeaan in het klassement voor de wereldtitel zichzelf Europees Jeugdkampioen mag noemen.

Gedurende de week klom Broekhuizen naar een derde plaats in het klassement voor het Jeugd WK bij de meisjes en, als beste Europese, een eerste plaats in het klassement voor het Jeugd EK. De voorsprong op de nummer vier in het WK-klassement, Tiril Beu uit Noorwegen, tevens tweede in het klassement om de Europese jeugdtitel, was maar één punt bij het ingaan van de laatste dag.

Coach Rodie van Mackelenbergh: "Het gat naar het goud op het Jeugd WK in Largs werd te groot. Erica Reineke (USA) was na de eerste race vandaag zeker van het goud. Michelle kwam in die race wel heel dichtbij de zilveren medaille voor het Jeugd WK en rekende tevens af met de concurrentie voor de Europese jeugdtitel. Misschien met een iets minder grote drive dan tijdens het ISAF WJK, maar met heel veel andere zeilkwaliteiten stelde ze vandaag de bronzen medaille voor het Jeugd WK veilig en werd daarmee tevens Europees Jeugd Kampioen Laser Radial meisjes 2010!"

Teamgenoot Charlotte van Asselt behaalde binnen het 89 deelneemsters tellende veld een knappe tiende plaats overall en een achtste plek in het klassement om het Jeugd EK. Een unieke prestatie voor Michelle en Charlotte in het bijzonder maar ook van de zeil(st)ers binnen het Watersportverbond Talentplan en het Laser Radial MGB team onder leiding van Talentcoach Rodie van Mackelenbergh in het algemeen.

Volledige uitslagen van het Jeugd WK/ EK te Largs Schotland zijn te vinden via http://www.laserworlds2010.co.uk/radialyouth

Beeld: Rodie van Mackelenbergh/Thom Touw

Last modified: 27 juli 2010
Sluiten