Nieuws

Meldpunt overlast waterplanten ingesteld

Heeft u als zeiler last van de waterplanten op het Veluwemeer of het Wolderwijd? Dan kunt u dat dit jaar laten weten bij een meldpunt van Rijkswaterstaat.

16:22

U kunt eventuele overlast melden via iivr@rws.nl. Rijkswaterstaat hoopt op deze manier de overlast gericht te kunnen aanpakken. Het meldpunt is in het leven geroepen na een overleg tussen het Watersportverbond en de Hiswa-vereniging met het projectbureau IIVR.

Waterplanten vormen al jaren een probleem op de randmeren. Met name surfers en kleine zeilboten lopen gemakkelijk vast in de waterplanten, waardoor een verhoogde kans op lichamelijk letsel ontstaat. Bij grotere boten is schade gemeld aan onder andere roer of schroef. Projectbureau IIVR, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten, wil het probleem aanpakken door te maaien.

Niet te lokaliseren
Al vorig jaar waren er afspraken gemaakt over maai-activiteiten, maar bij inspectievluchten bleken de probleemgebieden moeilijk te lokaliseren. Daarom is dit jaar een meldpunt in het leven geroepen, zodat gericht kan worden gemaaid.

Bij meerdere meldingen over een specifiek gebied kan ter plekke gemaaid worden. Alleen waar de overlast het grootst is worden maatregelen genomen. Mocht u een melding willen maken van overlast door waterplanten op het Wolderwijd of het Veluwemeer, dan kunt u een bericht sturen naar iivr@rws.nl. Bij melding zijn de datum van constatering en de precieze locatie van overlast van belang.

Nog geen oplossing Gooi- en Eemmeer
Dick Kanselaar van het regioteam Randmeren van het Watersportverbond is blij met het nieuwe meldpunt. “Het is weer een stapje in de goede richting en we hebben er vertrouwen in dat het nu lukt om de ergste overlast aan te pakken. Het is alleen jammer dat het uitsluitend over het Veluwemeer en het Wolderwijd gaat. Ook op het Gooi- en Eemmeer zijn er veel klachten over waterplantengroei. Ook daar zullen we met de autoriteiten afspraken maken over de aanpak."

Bron: Watersportverbond
Foto:

Last modified: 1 juli 2011
Sluiten