Nieuws

Meer blauw langs het water

Het Europese keurmerk voor veilige, schone steigers en stranden is populair in Nederland. Dit jaar zijn 122 Blauwe Vlaggen uitgedeeld.

09:59

De Blauwe Vlag is toegekend aan 75 jachthavens en 47 stranden. Een stijging van tien procent ten opzichte van het aantal vlaggen dat vorig jaar werd gehonoreerd. Nederland schaart zich hiermee bij de koplopers in de Blauwe Vlagcampagne.

 

Uitreiking

WSV Haringvliet, WSV Woudrichem en de Alkmaarsche R&ZV ontvingen dit jaar voor het eerst een Blauwe Vlag. KWV Loosdrecht, KMJC Den Helder en WSV St. Annaland mochten het blauw vorig jaar al in top hijsen.

Tijdens de landelijke uitreiking ontving Ad Brinkman, voorzitter van WSV Haringvliet, een Blauwe Vlag uit handen van VNO/NCW voorzitter Bernard Wientjes. Brinkman is blij dat de inspanningen binnen de vereniging haar vruchten hebben afgeworpen. “Wij zijn hier bijzonder trots op. Met name omdat alles in zelfwerkzaamheid door onze leden tot stand is gebracht.”

Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag is een Europese milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Om in aanmerking te komen voor een Blauwe Vlag dienen de kandidaten te voldoen aan een aantal criteria, zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

 

Een Blauwe Vlag is slechts beperkt geldig. Na een jaar wordt opnieuw gecontroleerd of de kandidaten voldoen aan de strenge eisen. De Blauwe Vlaggen worden toegekend door de Foundation for Environmental Education (FEE).

 

Ook particulieren kunnen laten zien dat zij hun steentje bijdragen aan het milieu. Voor hen is het Blauwe Vaantje beschikbaar.

 

Voor meer informatie over de Blauwe Vlag, het Blauwe Vaantje en waar u hem kan zien wapperen, kijkt u op www.blauwevlag.nl. (MvS)

 

Beeld: Fred Kies

Last modified: 28 mei 2010
Sluiten