Nieuws

Matchracedame stapt uit Kernploeg

Zeilster Brechtje van der Werf is onlangs uit de Delta Lloyd Kernploeg gestapt. Van der Werf nam deel aan het Olympische matchraceprogramma van het Watersportverbond.

14:05

Nadat het Watersportverbond vorig jaar september bekend maakte twee teams van drie zeilsters te willen rouleren in aanloop naar de Olympische Spelen, stopte Van der Werf met het matchraceprogramma. Interne discussie volgde over de exacte invulling van het matchracen in de Kernploeg. Van der Werf wilde het een laatste keer proberen onder leiding van nieuwe coach Mikael Lundh, maar heeft nu aangegeven definitief te stoppen. In januari deed ze nog mee tijdens de wereldbekerwedstrijden in Miami.

 

Carrière bij het Watersportverbond

Van der Werf maakte haar debuut in de kernploeg in maart 2005. Ze was een van de belangrijke pijlers van het Yngling-project. In dat project scoorde ze twee keer een zilveren medaille, in 2006 tijdens het EK in Medemblik en in 2007 in Warnemünde, Duitsland. Ze won met Mandy Mulder en Janneke Hin het Olympische testevenement in China in 2006. In 2008 werd Van der Werf niet geselecteerd voor de Olympische Spelen. Nederland won Olympisch zilver in China in de Yngling klasse met Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen.

 

Na 2008 werd de Yngling als Olympische klasse vervangen door het matchracen. Samen met Renee Groeneveld en Annemieke Bes vormde ze een team. Het trio won twee wereldbekerwedstrijden.

 

Plezier weg

Brechtje van der Werf licht haar keus toe: “Mijn plezier en motivatie is weg. Ik heb mezelf vanaf december 2010 de kans gegeven mijn motivatie terug te vinden, maar dat is niet gelukt. Topsport doe je voor meer dan 200%. Omdat het plezier weg is, heb ik de keus gemaakt te stoppen met de matchrace-campagne. Ik blijf zeker zeilen, daar is de sport te mooi voor, maar ik ga het op een andere manier invullen. Het is tijd voor nieuwe uitdagingen.”

 

Hoofd Topzeilen Hessel Evertse roemde de kracht van Van der Werf. “Brechtje werkte keihard en vervulde een belangrijke rol binnen het team. Brechtje was misschien niet de meest zichtbare zeilster van het team maar mogelijk wel een van de meest betrouwbare.”

 

Bron: Simon Keijzer/Watersportverbond

 

Foto: Richard Langdon

Last modified: 10 maart 2011
Sluiten