Nieuws

Masten overboord en boten over de kop

Het Zwitserleven ONK Catamaranzeilen 2010 begon ruig met ruim twintig knopen wind.

12:53

Het ONK Catamaranzeilen op Texel kende een ruige start op woensdag 16 juni. De noordoostelijke wind trok aan tot ruim 20 knopen bij hoge golven voor de Texelse kust. Coen de Koning en Thijs Visser vlogen naar de top van het klassement, maar werden door een foutje gediskwalificeerd. In totaal verschenen 39 grote en vier kleine catamarans op het water. Bij de kleine boten voeren Hobie 16-dames Anneloek Rauwerdink en Ingrid Bakker het klassement aan.

Diskwalificatie
De regerende F18 wereldkampioenen De Koning en Visser kwamen vanmiddag nog vol enthousiasme van het water. Na ‘s ochtends het zilver bij de Nacra Kampioenschappen gepakt te hebben, scoorde het duo een eerste en een tweede plaats. “We hebben weinig fouten gemaakt, lekker geknald en we waren scherp. Zeker in de tweede race was het ‘dag veld’. Dat is vet bij dit weer. Het was echt gaaf zeilen en kicken om de golven af te surfen.” De euforie verdween bij het zien van de uitslagen. De mannen waren vergeten om het door de organisatie gegeven nummer in het zeil te plakken. Het resultaat was een diskwalificatie voor beide wedstrijden.

Geluk bij een ongeluk
Willem Geijssen kon wel om de fout van zijn concurrenten lachen. “Dat hoort bij het spelletje.” Ondanks problemen met het spinnakerval, zeilden Geijssen en gelegenheidsbemanning Sascha Larsen sterk vandaag. “De mantel kwam los van de kern, dus konden we na het hijsen van de spinnaker het val niet vastzetten in de klem. Sascha moest die er elke keer omheen knopen en dan ondertussen rustig blijven. Maar het was zo mooi. Vooral dat stuk halve wind van de boventon naar de offset boei liepen we met een bloedgang over anderen heen. In de eerste race was het een close finish met Coen en Darren Bundock. Als je dan wint, is dat echt super.” Vlak na de eindstreep ging er wat mis met de spinnakerboom en ging vervolgens de hele tuigage overboord. “We wisten alles nog maar net te redden, dus het wordt klussen vanavond”, aldus de aanvoerder van het klassement.

Rob Wilson en Marcus Lynch, de overall winnaars van de Zwitserleven Ronde om Texel 2009, staan momenteel tweede. Het Boskalis-team Hugh Styles en Ferdinand van West nemen de derde positie in. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij gingen tweemaal vol over de kop, maar wisten de schade te beperken tot een vierde plaats. Het damesteam van Carolijn Brouwer en Liz Wardley staat op een vijfde plaats.

Recordpoging zonder record
Vandaag waagden twee teams zich traditiegetrouw aan een poging om het Ronderecord te verbreken. Die staat momenteel op naam van Herbert Dercksen (NED) en Mark Bulkeley (GBR). Zij deden er vorig jaar twee uur, zeven minuten en twee seconden over. Dercksen verscheen met Ed Barney aan de start en met een extra brede M20, net als zijn Engelse opponenten William Sunnucks en Oli Egan, met als verschil dat de laatstgenoemde met rechte zwaarden voeren. Het bleek een goede keus; Sunnucks en Egan konden hoger aan de wind varen dan de concurrentie met kromme zwaarden. De voorsprong was bij de vuurtoren al opgelopen tot een mijl, toen de mast zonder enige waarschuwing brak. “We voeren net met dertien knopen snelheid het vlakkere water in toen we opeens moesten zwemmen.” Sunnucks pakte in 2009 de line honours en stelt alles in werking om er aanstaande zaterdag weer bij te zijn. “Desnoods met een houten paal als kern”.

Dercksen en Barney kwamen na 2 uur, 57 minuten en 27 seconden binnen. “Het was zwaar”, verzuchtte Dercksen. “De golven waren enorm. We kwamen een paar keer los met die kromme zwaarden. Op het Wad onder spinnaker was super. Dit was een goede training voor de Ronde om Texel komende zaterdag.”

Larsen/Van Leeuwen winnen
Van maandag tot en met woensdagmorgen vonden voor de Texelse kust de Nacra Kampioenschappen 2010 plaats. Het deelnemersveld van 62 boten was verdeeld over drie klassen: Infusion, Open en Nacra carbon 20. De F18 Infusion-klasse was verreweg het grootst met veertig boten. Na tien races in wisselende omstandigheden pakte Team Boskalis Larsen/Van Leeuwen overtuigend de eindzege met negen punten verschil. Larsen: “Hier zijn we super blij mee. Het is gaaf om te constateren dat we zo goed meekomen in dit sterke veld. Vier teams uit de top tien van het F18 WK 2009 deden mee. Dit is een stap verder in de richting van het WK 2010.” De Koning en Visser werden tweede, gevolgd door de Duitse broers Sach.

Bij de nieuwe Nacra carbon 20-klasse ging de overwinning naar Peter Vink en de Brit Pom Green. De Nederlanders Skotnicki en Kleijweg werden eerste in de Open-klasse.

Kijk voor meer informatie en uitslagen op www.roundtexel.com.

Beeld: Claire Matches/Bootinbeeld.nl

Last modified: 17 juni 2010
Sluiten