Nieuws

Laura voorlopig nog in Nederland

Vandaag heeft de rechter bepaald dat de 14-jarige Laura Dekker onder toezicht van Bureau Jeugdzorg blijft. Ze moet in ieder geval tot 1 juli 2010 aan land blijven. De grootste zorgen van de rechter zijn haar veiligheid en het onderwijs.

13:20

De zeilster staat al sinds eind augustus onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Ze wil een solo- wereldreis maken van twee jaar en daarmee de jongste solozeilster ter wereld worden. Eerder deze week gaf Laura aan niet voor april 2010 te beginnen met haar reis. Na de uitspraak van vanmorgen zal ze haar plannen moeten uitstellen tot 1 juli 2010. De rechter heeft bepaald dat ze tot die tijd onder toezicht van Bureau Jeugdzorg blijft.

 

De rechter vindt het vooral belangrijk dat Laura onderwijs kan volgen en dat haar veiligheid gegarandeerd kan worden. In overleg met Bureau Jeugdzorg kan Laura haar reis verder voorbereiden. Ze moet een EHBO-diploma hebben, een duidelijk veiligheidsplan opstellen en haar slaapritme oefenen. Als zeezeiler kun je niet een nacht doorslapen, maar moet je vaak even kijken of alles nog in orde is. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om Laura te laten begeleiden door een ervaren zeezeiler die deze route dan ook gaat varen. Dit is ook de voorwaarde die de moeder van Laura stelt.

 

In de tijd dat Laura op zee zit moet ze zelfstandig onderwijs volgen. De rechter vond dat hierover nog te veel onduidelijkheden waren. De Wereldschool biedt kinderen die in het buitenland verblijven zelfstandig onderwijs aan. Er waren nog helemaal geen afspraken gemaakt met deze school, daarom geeft de leerplichtambtenaar nog geen toestemming om hier onderwijs te volgen.

 

De kinderbescherming maakte zich ook zorgen over de sociale en emotionele ontwikkeling van de zeilster. In de periode op zee zal ze nauwelijks contact hebben met leeftijdsgenootjes en alleen zitten. De rechter ziet dit niet als een reden om haar niet te laten gaan. Alle kinderen ontwikkelen zich in hun tienerjaren anders. Het ene kind verzamelt het liefst zoveel mogelijk mensen om zich heen, terwijl Laura liever in haar eentje gaat zeilen.

Foto: Corné v.d. Stelt

Last modified: 30 oktober 2009
Sluiten