Nieuws

Lastige wind op eerste dag Spa Regatta

Een schiftende wind maakt het leven van zeilers en wedstrijdcomite's zuur op de eerste dag van Spa Regatta in Medemblik. 'Moeilijk-moeilijk-moeilijk!' vatte 470-stuurman de situatie samen.

07:48

Een schiftende wind maakt het leven van zeilers en wedstrijdcomite’s zuur op de eerste dag van Spa Regatta in Medemblik. ‘Moeilijk-moeilijk-moeilijk!’ vatte 470-stuurman de situatie samen.


De Coster-broers scoorden ondanks die lastige omstandigheden een 7-3-1 , waarmee ze de leiding in het klassement namen. En dat terwijl Kalle ziek aan de draad hing. Een voedselvergiftiging speelde hem parten. “Ik was kotsmisselijk, maar ja, je ligt 1, dan stop je niet.”


Op de Europe-baan legde Carolijn Brouwer met 3-8-3 een basis voor het vormbehoud dat ze hier moet tonen (een plek bij de eerste 12). Het verbaast haarzelf ook dat ze in deze situatie is beland. Ze mist de prikkel die ze had toen ze voor Sydney 2000 met Margriet Matthijsse de selectie uitvocht. “We hielden elkaar toen ontzettend scherp,” aldus Carolijn, “Nadat ik uit de 470 terugkwam in de Europe, was dat weg. Het land kwalificeren en een nominatie halen ging eigenlijk heel gemakkelijk, maar het blijkt lastig om nu vormbehoud te tonen. Ach, misschien heb ik die druk wel nodig.”
De Finse Europe-zeilster Multala won met straatlengte. Gevraagd naar het geheim van haar snelheid, verklaarde ze: “Het is niet een kwestie van snelheid in deze races, maar het draait meer om het benutten van de juiste shifts.”


Opmerkelijk resultaat in de 49er. Het team Mats Hellman/Pim Nieuwenhuis noteerde 1-2, waarna een OCS (te vroege start) volgde.
Precies dezelfde cijfers klokte het 470-team Lisa Westerhof/Margriet Matthijsse in een overigens gedevalueerd veld van slechts tien boten.
De 470 heeft volgende week het Europees kampioenschap in Warnemünde, wat de afwezigheid van veel teams verklaard.
Ook in de Laser was een OCS. Pieter Jan Postma ging in race 2 te vroeg weg: 4-ocs-23 en staat daarmee 42ste. Ver weg van de top 6 die hij moet zien te halen. Voorlopig staat Marc de Haas daar dichterbij: hij is 9de met 3-5-17.
Neeleman/Van Niekerk staat 5de (5-9), evenals het Yngling team Thies  (11-3). Surfer Joeri van Dijk staat 6de met 1-15.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten