Nieuws

Lange tweede dag Delta Lloyd Regatta

Op de tweede dag van de Delta Lloyd Regatta kon lang genoten worden van de uitstelvlag. Door variabele wind werd pas om vier uur 's middags weer gestart.

12:11

De ochtend begon met wind van een paar knopen sterk. Tegen nam de wind nog verder af en werd het IJsselmeer een spiegel. Pas laat in de middag kon er weer gestart worden.

Het Nederlandse damesteam matchracen zeilde goed genoeg voor een plaats in de Gold Fleet, Roelof Bouwmeester zeilde een ééntje in de Laser en in de 470 deden de dames Fokkema/Jongens het erg goed.

 
Matchracen
De ervaren damesploeg van Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf wonnen twee van de drie matches. Daarmee brachten hun totaal aantal overwinningen op zes uit zeven wedstrijden, voldoende om zich rechtstreeks te plaatsen in de Gold Group.

De andere Nederlandse dames matchraceploeg werd onlangs flink overhoop gehaald en dat was te merken aan de resultaten. De als enige van de oorspronkelijke ploeg overgebleven Mandy Mulder vormt nu een team met Toos Zandstra en Marjon Kooistra. Ze verloren alle drie de matches en plaatsten zich daarmee in de Bronze Group.


Laser Standard: Stoer eentje voor Bouwmeester
De heren in de Laser Standard kwamen gisteren slechts eenmaal in actie. Des te groter is het overwinningsgevoel voor Roelof Bouwmeester, die een eerste plaats voer. Bouwmeester ging bij de pin – de linker kant van de startlijn – van start en voer met de zeilen over stuurboord voor het hele veld langs. “Dat was heel spannend. Aan de ene kant biedt het mogelijkheden, maar de andere kant betekent het ook onzekerheid. De vloot was opgedeeld in twee velden links en rechts. Ik koos ervoor om de rechter groep te verdedigen en dat pakte goed uit. Ik kwam ongeveer als zesde om de bovenboei. Voor de wind kon ik me naar de koppositie varen. Het was een degelijke wedstrijd.” Aldus Bouwmeester.

Het resultaat van zijn overwinning bracht Bouwmeester naar een zesde plaats in het algemeen klassement, gevolgd door ploeggenoot Marc de Haas. De Chileen Matias Del Solara staat bovenaan in het klassement, gevolgd door de Spanjaard Javier hernandez en de Australier Tom Slingsby, welke nog wereldkampioen werd in 2007.

470-dames in de aanval
In de 470-klasse werden twee wedstrijden gezeild voor zowel de dames als de heren. De top drie bij de heren was aan elkaar gewaagd. De Britten Nic Asher en Elliot Willis staan beide op een gedeelde eerste plaats met een voorsprong van vijf punten. De Nederlandse broertjes Coster zakten naar een vijftiende positie. Beide Kernploegteams plaatsten zich evenwel voor de Gold Group.

De 470-dames Margriet Fokkema en Marieke Jongens deden het goed en finishten de eerste race als tweede. “We pakten ieder vlaagje”, aldus Fokkema. “Dat lukte helaas niet in de tweede wedstrijd, daar misten we een vlaag op het eerste kruisrak, waardoor we de aansluiting met de kopgroep verloren.”

Regerend wereldkampioenen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout moesten zich met minder tevreden stellen. Na een zeventiende plek in de eerste wedstrijd gingen ze te vroeg over de startlijn in de tweede race. De dames zakten terug naar een zevende plaats met evenveel punten als Fokkema en Jongens. De Britten Hannah Mills en Claire Cumming voeren het klassement aan.

Overige klassen
In de RS:X-klasse werd slechts één race gevaren. Windsurfer Dorian van Rijsselberge werd vijfde en staat daarmee vijfde in het algemeen klassement. De rest van de top vijf zit qua punten echter dicht bij elkaar, dus de strijd is nog niet gestreden.

Bij de windsurfdames gaat de Spaanse Blance Manchon aan de leiding. Marcelien de Koning staat als beste Nederlandse op de 39ste plaats. De Noren Melleby en Pedersen staan na de tweede dag nog steeds aan de top in de Star. In de Finn nam de Kroaat Ivan Kljakovic Gaspic de leiding over van de Brit Edward Wright. De Nederlander Pieter-Jan Postma staat is opgeklommen naar een veertiende plaats. De paralympische 2.4mR kwam gisteren niet in actie. De Oostenrijkers Delle Karth en Leopold Resch zeilden zich in hun 49er naar een voorsprong van elf punten.

Kijk voor de volledige uitslagen op www.deltalloydregatta.org.

Beeld: Thom Touw/Sander van der Borch

Last modified: 28 mei 2010
Sluiten