Nieuws

KWS Schuttevaerrace vaart nieuwe koers

De Schuttevaerrace vaart vanaf dit jaar (4 tot en met 7 juni) met aparte regels voor diepstekende boten. Deze worden ondergebracht in een eigen klasse, en krijgen een andere route voorgeschreven. Schippers kiezen zelf of ze in de A- of de B-klasse varen.

09:40

Met de aparte klasse komt de organisatie vooral tegemoet aan de grieven van zeilers die lange tijd vastliggen in de Paardenhoek. Schippers die kiezen voor de B-klasse, moeten op het zeiltraject Texel-Vlieland via de Boontjes bij Harlingen varen. De A-groep blijft gebruik maken van de Paardenhoek.
De B-route via de Boontjes is ongeveer tien mijl langer. De instelling van de nieuwe klasse is gebeurd met instemming van de zeilers, waarmee intensief is overlegd.

De verwachting is dat  na het traject Texel-Vlieland de vloot redelijk geconcentreerd vanaf Vlieland vertrekt. De diep stekende, vaak snellere schepen komen nog steeds als eerste op Texel aan en vertrekken daar ook als eerste, maar varen een langere afstand naar Vlieland. De andere schepen varen de kortere route, die in principe minder tijd vergt.
Dit is de belangrijkste wijziging in de opzet van de race die sinds 1981 gevaren wordt. Naast het zeilen zijn ook hardlopen en wielrennen belangrijke onderdelen voor het eindklassement.

Meer fietsen
Een andere aanpassing, die teruggrijpt op de regels van eedere edities, is dat op Texel weer honderd kilometer moet worden gefietst. Dat was voorheen zestig kilometer.
In de overige trajecten (zeilen Stavoren > Kornwerderzand, Kornwerdeerzand > Oudeschild (Texel), Texel > Vlieland, Vlieland > Harlingen, Harlingen-West > Terschelling en vervolgens via Kornwerderzand naar de finish in Hindeloopen), zijn geen veranderingen doorgevoerd. Op Vlieland en Terschelling komt de hardloper in actie (op Vlieland achttien en op Terschelling twaalf kilometer). In Harlingen wordt een fietsparcours van zestig kilometer afgelegd.

Nieuwe gezichten
De wedstrijdleiding is voortaan in handen van het Grouster duo Jan Kooistra en Bonnie Galama. Kooistra is via de Koninklijke Watersportvereniging Sneek bekend als wedstrijdleider van onder meer de Europese en Wereldkampioenschappen Yngling vorig jaar bij Medemblik en functioneert voor de tweede maal als wedstrijdleider bij de Frisian Solar Challenge Race. Galama was de afgelopen twee edities al wedstrijdleider bij de KWS Schuttevaerrace.

De verdeling in een A- en een B-klasse is vastgelegd in een nieuw wedstrijdreglement, dat deze maand op de website van de Schuttevaerorganisatie wordt gepubliceerd. De organisatie denkt dat zij met deze aanpassing voldoet aan een wens die onder vele (oud)deelnemers leeft.

Foto: Mendel Stecher

Last modified: 4 april 2008
Sluiten