Nieuws

Kou en boterletters op Kralingse Plas

Aankomend weekend worden op de Kralingse Plas de boterletterwedstrijden gezeild. Hiermee wordt het zeilseizoen voor open boten afgesloten.

16:17

De Boterletter is een van de grootste zeilevenementen op binnenwater. De Rotterdamsche Zeilvereniging (R.Z.V.) organiseert de wedstrijd dit jaar voor de 45ste keer. Zeventien verschillende klassen verschijnen aan de start: de 420, 470, Cadet, Contender, FD, FJ, Finn, Laser 4.7, Laser Master, Laser Radiaal, Laser Standaard, O-Jol, RS-Feva, Soling, Splash, Vaurien en de Yngling.

 

De Kralingse Plas ligt op een unieke locatie, midden in de stad Rotterdam. Verschillende bekende zeilers hebben hier leren zeilen. Oud-wereldkampioen Serge Kats kent de Plas, met zijn verraderlijke winddraaiingen, als geen ander. Ook voormalige olympiërs Daan Kagchelland en Margriet Matthijse zijn hier begonnen.

 

De Boterletter is ooit begonnen als najaarstraining voor de FD. Een paar jaar later werd ze groter opgezet, steeds meer klassen deden mee. Ondertussen is de wedstrijd uitgegroeid tot een groot zeilevenement met aanmeldingen vanuit het buitenland. Duitsers, Fransen, Belgen en zelfs Portugezen zijn de afgelopen jaren gezien op de Kralingse Plas, in een poging een boterletter te bemachtigen.

 

Op de zaterdag en de zondag worden er twee wedstrijden gevaren. Er wordt ’s ochtends vanaf 10.30 uur gestart en ’s middags vanaf 13.00 uur. Op zaterdag wordt de dag afgesloten met live muziek. Zondag zal onder andere de burgemeester van Rotterdam, A. Aboutaleb, de prijzen uitreiken.

Foto: www.rzv.nl, Laurens Morel

Last modified: 26 november 2009
Sluiten