Nieuws

KNRM heeft niets meer van doen met de Neeltje Jacoba

Van de directeur van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, S. Wiebenga, ontvingen we deze brief over de voormalige reddingsboot Neeltje Jacoba.

09:08

INGEZONDEN BRIEF


De Neeltje Jacoba is nieuws. Als onderkomen en uitvalsbasis van topcrimineel Bruinsma speelt het schip een prominente rol in de berichtgeving omtrent de mogelijke relatie van Mabel Wisse Smit met deze Bruinsma. Als directeur van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, de voormalige eigenaar van de Neeltje Jacoba, wil ik graag reageren op deze nieuwsberichten. Niet omdat ik van mening ben dat de berichtgeving onjuist is geweest, of omdat er anderszins verwijtbare zaken zijn voorgevallen. Ik reageer slechts vanuit mijn persoonlijke betrokkenheid bij de Neeltje Jacoba en haar voormalige bemanningen.


De Neeltje Jacoba deed van 1930 tot 1968 dienst als reddingboot van IJmuiden. Na haar actieve loopbaan als reddingboot is de Neeltje Jacoba verkocht en vervolgens meerdere malen doorverkocht. Eén van de eigenaren was Bruinsma. De Redding Maatschappij heeft het altijd zeer gewaardeerd dat dit schip, met een voor ons zo grote historische waarde, door latere eigenaren in originele staat is bewaard. Die waardering heeft de laatste dagen echter plaats gemaakt voor zorg, omdat de indruk kan worden gewekt dat de Redding Maatschappij op enigerlei wijze verbonden zou zijn geweest met de duistere praktijken die door Bruinsma c.s. aan boord de Neeltje Jacoba zijn verricht. Als directeur van de Redding Maatschappij hecht ik er bijzonder veel waarde aan dat die gedachte met kracht wordt tegengesproken. 


De Neeltje Jacoba maakte tussen 1930 en 1968 honderden reddingsacties, waaronder tientallen gevaarlijke reddingen in de oorlogsjaren. Vrijwillige bemanningen hebben gedurende die jaren hun leven gewaagd om met het door hen zo geliefde schip in nood verkerende scheepsbemanningen te redden. Het past niet om deze bemanningen, die wij binnen de Redding Maatschappij in ere herdenken, te belasten met ook maar enige vorm van verdenking. Dat is door de pers ook nooit gedaan, maar foto’s van de Neeltje Jacoba in kranten en op televisie zouden voor de onoplettende kijker voor verwarring kunnen zorgen. Met dit schrijven hoop ik deze verwarring omtrent mogelijke betrokkenheid van de Redding Maatschappij bij criminele praktijken te hebben ontzenuwd.
Sterker nog: De Neeltje Jacoba blijft bij ons herinneringen van trots en dankbaarheid oproepen, daarbij vooral ook denkend aan de bemanningen die aan boord van de Neeltje Jacoba grootse daden hebben verricht. 


S.E. Wiebenga
Directeur KNRM 

Last modified: 7 september 2006
Sluiten